4.3.2016. 14:36
0
Najstariji hotel na svijetu: Od samuraja do modernih posjetilaca
Smješten među brojnim termalnim izvorima u planinama Kyoto, tradicionalno uređeni Nishiyama Onsen Keiunkan u Yamanashiju u Japanu, je priznat kao najstarija gostionica / hotel na svijetu.
Neki čak tvrde da je ovo možda i najstariji poslovni objekt na svijetu koji neprestano posluje. 
Ovanj hotel radi više od hiljadu godina, a ugostio je sve vrste posjetilaca – od drevnih samuraja, pa sve do modernih turista. Izvorno osnovan 705. godine, tradicionalni “Onsen” ili “termalni izvor” je ideja pomoćnika sina vladajućeg cara. 

Prirodni termalni izvori u području su bili idealni za opuštanje i ozdravljenje vojnika i visokih zvaničnika, među kojima su bili brojni samuraji i poznati Šoguni, feudalne vojskovođe u Japanu koje su ponekad imale veće ovlasti i od samog cara. 

Od trenutka kada je osnovan, Keiunkan Onsen se prenosio s koljena na koljeno u izvornoj porodici. 
Do današnjeg dana hotelom su upravljale 52 generacije potomaka, a svaka od njih je dodatno uređivala prostor i modernizovala ga u skladu sa epohom u kojom su živjeli. 

Danas je hotel znatno veći nego što je bio prije 1.300 godina, ali izgled i dojam je ostao iznenađujuće nepromijenjen. Uprkos modernim sadržajima, jednostavan, smirujući dizajn prostora i prirodnog okruženja stvaraju osjećaj u posjetiocima kao da se nalaze u drevnom Japanu.

(Nezavisne/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.