9.4.2016. 14:40
0
Van raj na zemlji: Bajkoviti prizori na najvećem jezeru u Turskoj
Na otoku Akdamar na jezeru Van u istoimenom turskom gradu, pojavili su se prvi vjesnici proljeća. Behar, sunčano proljetno vrijeme, životinje poput zečeva, ptica i leptirova otoku daju bajkovitu atmosferu, javlja Anadolu Agency (AA).

Plavičasto jezero i nebo, zimzelena priroda te bijeli i rozi behar očaravaju prisutne. Ipak, da se zima nije potpuno povukla svjedoči i snijeg koji se još uvijek može primijetiti na planini Artos, koja se nalazi u blizini otoka.

Na samom otoku nalazi se crkva stara nekoliko stoljeća. Za otok veže se i legenda o ljubavi između djevojke Tamare i mladića, koju djevojkin otac nije dozvoljavao. Mladi su se potajno viđali, a djevojka koja je živjela na otoku svaku večer bi silazila na obalu i palila svjetlo da bi mladić mogao naći put i doplivati. Djevojkin otac je to saznao i, prema narodnim vjerovanjima, jedne olujne noći, s svjetiljkom sišao na obalu da bi mladić plivao prema otoku. Zatim je stalno hodao po otoku, a mladić bi sve više i više gubio snage, da bi se na koncu utopio. 

(Anadolu Agency)

TurskaVan
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.