17.4.2016. 14:10
0
Stari grad Ulcinj, spomenik od neprocjenjivog značaja, nominovan na UNESCO-ovu listu svjetske baštine
Crnogorski gradovi na obali Jadranskog mora iz godine u godinu sve su privlačniji za turiste iz cijelog svijeta. Osim lijepih plaža, zbog kojih većina turista i dolazi u Crnu Goru, stari dijelovi gradova Ulcinja, Bara, Herceg Novog, Kotora i Budve, sa svojom bogatom istorijom, poseban su kutak za mnoge koji dođu na crnogorsko primorje.

Ulcinjski Stari grad nalik je mnogim drugim srednjevjekovnim gradovima na crnogorskom primorju. Stari grad u Ulcinju je jedna od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu. 

Kada turisti dođu u Ulcinj, nezaobilazno mjesto za posjetu svakako je Stari grad. 

-Bedemi grada potiču iz ilirskog perioda-

Prema dostupnim podacima, riječ je o antičkom gradu sa slikovitim srednjovjekovnim, uskim i krivudavim ulicama, gusto zbijenim dvospratnim i trospratnim kamenim kućama i sa dekorativnim elementima renesansnog i baroknog stila, te nizom veoma vrijednih građevina iz Osmanskog perioda. Najstariji ostaci bedema grada potiču iz ilirskog perioda.

Ismet Karamanaga, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Starog grada, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako smatra da turisti koji dođu u Ulcinj, imaju šta da posjete i vide u Starom gradu. Karamanaga ističe da Stari grad oživljava, da ima puno gradnje i da je spreman za turističku sezonu, sa svojim otvorenim kapijama. 

"Turisti kada dođu u Stari grad mogu ući kroz dvije kapije, ulaz je besplatan. Može se posjetiti muzej, zatim tu su prelijepi objekti poput crkve i džamije, kula Balšića, stari Ilirski zid. Ima mnogo šta da se vidi. Osim toga postoji dio gdje se nalaze restorani, kafane, kao i kuće koje se izdaju“, kaže Karamanaga. 

Na gornjem, najvišem platou u Starom gradu uzdiže se Citadela sa kulom, koja dominira ne samo Starim gradom, već čitavom okolinom. Tradicija je pripisuje posljednjim Balšićima, čija je prijestonica Ulcinj bio krajem 14. i početkom 15. vijeka. Ona nesumnjivo predstavlja jedan od najreprezentativnijih objekata srednjovjekovnog graditeljstva u Crnoj Gori. Sada uglavnom služi kao galerija ili prostor gdje se održavaju pjesničke večeri. 

Stari grad sa svojim bedemima, Citadelom, sklopom uličnih mreža, pijacama i trgovima, pojedinim blokovima kuća i vrijednim arhitektonskim objektima, a naročito gradskim pejzažom, predstavlja kulturno-istorijski spomenik od neprocjenjivog značaja. 

-Nominovan za UNESCO-

Crnogorska Vlada usvojila je krajem januara ove godine informaciju o realizaciji projekta nominacije venecijanskih odbrambenih tvrđava iz 15. i 16. vijeka za za upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na ovom spisku je i Stari grad u Ulcinju, kao područje od izuzetnog značaja. 

Predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Starog grada Ismet Karamanaga nije zadovoljan angažovanjem nadležnih kada je u pitanju briga za Stari grad Ulcinj. 

"Ništa se ne investira i nismo zadovoljni, posebno kada je u pitanju država. Za razliku od starih gradova u Kotoru i Budvi, mi smo mnogo zaostali kada su investicije u pitanju. Ali mi pozitivno razmišljamo, nadamo se revitalizaciji infrastrukture, očekujemo novu kaldrmu. Očekujemo obnovu infrastrukture koja je izgrađena nakon zemljotresa 1979. godine“, kazao je Karamanaga. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.