31.8.2016. 16:30
0
Biciklom na put dug 2.700 kilometara u znak podrške turskom narodu i predsjedniku Erdoganu
Krojač iz Munchena Abdurrahman Serdar Cakmak zaputio se svojim biciklom od Minhena do Ankare, na put dugačak 2.700 kilometara, kako bi turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu predao tursku zastavu te podržao turski narod i političko vodstvo nakon pokušaja vojnog puča, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluku o kretanju na put od Minhena do Ankare, Abdurrahman Serdar Cakmak je donio kada je, kaže, vidio izraz lica predsjednika Erdogana dok je pozivao narod na ulice. 

„U Minhenu nisam mogao učiniti mnogo i odlučio sam da biciklom odem u Ankaru kako bih predsjedniku uručio zastavu i pokazao podršku njegovom jakom i odlučnom stavu u borbi protiv izdajnika i pučista“, kaže Cakmak. 

Krenuo je iz Munchena u Njemačkoj 25. augusta u podnevnim satima, ispred ureda Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u tom gradu. U tjedan dana svoga putovanja prošao je kroz austrijske gradove Salzburg i Grac, a potom kroz Sloveniju, kako bi stigao u Hrvatsku, u glavni grad Zagreb.

Cakmak je u Zagrebu prenoćio, da bi sutradan posjetio tursko veleposlanstvo u Zagrebu gdje je dobio potrebne informacije za nastavak svoga puta. Nakon veleposlanstva, biciklom se odvezao do zagrebačke džamije kako bi se susreo sa imamom, a popodne će nastaviti svoj put prema Beogradu.

Budući da se u Zagrebu zadržao dugo, prijeći će samo 100 kilometara, pa će tek prekosutra biti u srbijanskoj prijestolnici.  

Iz Beograda će do Sofije u Bugarskoj, gdje će također posjetiti tursku ambasadu, pa sve do domovine Turske, odnosno Ankare i predsjedničke palače, gdje želi turskom predsjedniku uručiti crvenu zastavu koju nosi sa sobom. Očekuje kako će u Ankaru stići polovinom septembra. 

Cakmak nije profesionalni biciklist, mjesečno je biciklom prelazio do deset kilometara, ali bavio se sportom i borilačkim vještinama. Na ovom putovanju do sada je u prosjeku dnevno prelazio 700 kilometara. 

„Kada je u pitanju domovina, čovjek nađe neku snagu i za ovakve izazovne poduhvate“, kaže Cakmak. 

“Duboko me je pogodilo i rastužilo kada sam na TV ekranima vidio izraz lica našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kada je pozvao narod da izađe na ulicu, i njegovu zabrinutost za domovinu i narod“, poručio je Cakmak. 

Kaže da biciklom ide iz Njemačke u Tursku u znak zahvalnosti šehidima, gazijama, cijelom narodu i turskom predsjedniku na izvojevanoj pobjedi nad izdajnicima i pučistima. 

„Izdajnička teroristička organizacija FETO 15. jula je pokušala izvesti podli vojni udar u Turskoj, ali u tome su je spriječili naš predsjednik, naš narod, policija i vojska. Narod Turske, sve etničke grupe, Turci, Kurdi, Čerkezi, Lazi... svi od sedam do sedamdeset sedam su na poziv predsjednika izašli na ulice i obranili našu domovinu i demokraciju, ne dozvolivši izdajnicima i pučistima da sruše našu zastavu. Na taj poziv odazvali su se i svi naši ljudi u dijaspori i izašli ispred naših diplomatskih predstavništava kako bi digli glas podrške našoj domovini“, kazao je Cakmak.

Dodaje kako je duboko pogođen time što evropski i zapadni zvaničnici i mediji tokom pokušaja izdajničkog vojnog udara u Turskoj nisu stali na stranu naroda, legalne i legitimne vlasti i predsjednika Turske koji je izabran sa 52 posto glasova na izborima, "već su o događaju izvještavali podižući tenzije i iskrivljujući činjenice, a o Turcima, koji evo pedeset godina doprinose i razvoju Evrope preko svoje dijaspore, govorili su pogrdno i neistinito".

"Želim poručiti tim krugovima da je najveća čast dati život za zastavu i ezan. Hvala Bogu što sam ponikao u ovom narodu koji je takav da kad jedan pogine, hiljadu ih ustane u otpor“, poručuje Cakmak. 

Cakmak se zahvaljuje svima koji mu pomažu na ovom putu i koji se mole za njega. Zahvalio se svojoj porodici, prijateljima, svima koji mu pomažu, a posebno predsjedniku ureda UETD-a u Minhenu Erkanu i predsjediku UETD-a u Salzburgu Erdemu Poyrazu. 


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.