26.2.2017. 13:06
0
Maijishan pećine: Nevjerovatni kompleks izgrađen na stijeni
Maijishan pećine je naziv kompleksa od 194 pećine koje su uklesane u ivicu stijene Majishan u Tianshui, pokrajina Gansu na sjeverozapadu Kine.

Ovaj nevjerovatni arhitektonski poduhvat sadrži preko 7200 budističkih skulptura i više od 1.000 kvadratnih metara ukrašenih raznim zidnim ukrasima.

Smatra se da istorija kompleksa seže do oko 400. godine kada je budizam stigao u Kinu iz Indije. U tom periodu je započela tradicija gradnje pećinskih svetilišta.

Negdje između 420. i 422. godine, monah po imenu Tanhung stigao je na Maijishan planinu kako bi nastavio da gradi malu zajednicu.

Vremenom, taj broj se povećao na 300 članova zajednice.


Niko sa sigurnošću ne zna kako je kompleks tačno izgrađen, i kako je organizacija prve zajednica izgledala, piše CDM.

Gotovo svi kipovi su napravljeni od gline uz dodatak materijala koji je služio kao vezivo, a samo ih je nekoliko napravljeno od kamena. Gdje i kako su pravljeni, i kako su se dovlačili na stijenu, i dalje ostaje misterija.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.