29.1.2018. 17:37
0
Ovo je jedina država na svijetu koja nema glavni grad
Republika Nauru nalazi se u Mikroneziji u zapadnom dijelu Tihog okeana. Riječ je o koralnom području koje se nalazi na vrhu podvodnog ugašenog vulkana, a koji se prostire na 21 kvadratni kilometar.

Ne čudi stoga što Nauru proglašavaju trećom najmanjom državom na svijetu (iza Vatikana i Monaka) i najmanjom svjetskom republikom. Iako Jaren nazivaju njenim glavnim gradom, riječ je o okrugu. Ne samo da nema glavnog grada, Nauru nema gradove uopšte.


Ostrvo j bogato fosfatima, pa je glavna privredna aktivnost kroz 20. vijek bilo vađenje i izvoz ovog dobra. Zbog intenzivnog rudarenja čak 80 odsto površine ostrva je potpuno uništeno.


U tom procesu uništene su i brojne biljne vrste, pa se ovdje mogu vidjeti tek kokosove palme, smokve i hibiskusi. Od životinja su na kopnu prisutni tek gliste i morske ptice. Oko 10 hiljada stanovnika živi u priobalju na zapadnoj i južnoj strani ostrva.


Nauru ima lijepe plaže, zanimljivo podmorje i tropske temperature, ali turistička infrastruktura je gotovo nepostojeća. Lokalno stanovništvo ne uzgaja čak ni svoju hranu, a većina se namirnica doprema iz Australije.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.