15.2.2018. 17:24
0
Pista usred okeana: Male je najljepši i najstrašniji aerodrom na svijetu
Međunarodni aerodrom Male glavna je vazdušna luka na Maldivima, smještena na malom ostrvu Hulhule, u blizini glavnog ostrva Male po kojem je dobila ime. Nekada je nosila ime prema prvom maldivskom predsjedniku Ibrahimu Nasiru, a danas je nazivaju i Velana.

Na ovom ostrvcetu u Indijskom okeanu aerodrom je prvi put otvoren u oktobru 1960. godine. Tada je imao tek čeličnu pistu od 23 x 914 metara.


S godinama i s porastom turističkog prometa, aerodrom se renovirao te je izgrađena dodatna infrastruktura. Ostrvo-aerodrom danas sadrži i meteorološku stanicu i hotel Hulhule koji je namijenjen putnicima u tranzitu.


I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok slijeću i polijeću s ovog aerodroma, drugi su prestravljeni zbog same činjenice što se pista široka 45 i duga 3200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra, pa izgleda kao da uranja u Indijski okean.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.