25.5.2018. 17:57
0
Beč - Pametni grad treba da služi svim građanima
Međunarodni stručni tim za mobilnost je u Beču u okviru projekta "NewHorrizon" diskutovao o izazovima saobraćajnog i transportnog sektora kao i budućem razvoju mobilnosti u gradovima. Zaključeno je da svi razvojni procesi treba da budu dostupni svim građanima.
Osim toga, stručnjaci su predstavili svakodnevnu istraživačku praksu koja će za cilj imati istraživanja širom Evrope.

Kada su u pitanju inovativna rješenja, nije važan isključivo tehnološki razvoj, nego i učestvovanje svih građana u njihovoj implementaciji. Čovjek se uvijek nalazi u središtu inovacija, a grad je onoliko 'pametan' koliko ga 'koriste' svi njegovi građani i profitiraju od njega.

Jezerski grad Aspern u Beču važi za ispitivačku laboratoriju pametnog grada Beča u pogledu inovativnih rješenja u saobraćaju. Aspern je najveći evropski urbanistički projekat čija je gradnja započeta 2007. godine. U njemu je moguće da se uz pomoć kartice iznajme različite vrste bicikala ili vožnja autobusima bez vozača.

Takvi projekti stvaraju novu kulturu življenja u kojoj se njeguje saradnja i podržava lokalna privreda. Isto tako se na taj način dolazi do lokalnih informacija o trenutnim projektima i ujedno saznaje mišljenje građana o njima, saopćeno je iz EUROCOMMPR-a.

(Alen Avdić)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.