16.2.2021. 21:50
0
Španija se nada oživljavanju turizma do ljeta uz pomoć COVID pasoša
Španija se nada da će uvođenje COVID pasoša u kombinaciji sa testiranjem na COVID-19 prije putovanja omogućiti britanskim turistima povratak na španske destinacije ovog ljeta, rekao je u utorak izvor ministarstva turizma za Reuters.
- Podržavamo uvođenje potvrda o vakcinaciji, ali ne kao jedini način oporavka mobilnosti, već kao jedno od sredstava u okviru niza mjera, uključujući fizičko distanciranje, testove prije putovanja, nošenje maski - rekao je izvor.

Vlada ne planira uvoditi karantene za strane posjetioce, a također je računala i na to da će se postići širi sporazum između Evrope i Britanije o uklanjanju restrikcija za neesencijalna putovanja, dodao je zvaničnik.

Tokom 2020. godine, dok su se globalna putovanja dramatično smanjila uslijed pandemije koronavirusa, turizam u Španiju - jednu od najposjećenijih zemalja na svijetu - opao je za 80 posto na samo 19 miliona posjetitelja, što je nivo koji nije viđen od 1969. godine.

Doprinos industrije bruto domaćem proizvodu opao je na između četiri i pet posto, prema procjenama analitičarke istraživačkog centra Funcas, Maria Jesus Fernandez, sa 12 posto udjela u 2019. godini.

(FENA)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.