1.6.2021. 11:25
0
Gdje na odmor: Hrvatska nudi mnoge zanimljivosti koje možda niste znali
Bliži se ljeto, mnogi planiraju odmor ali ne znaju baš kuda ići jer je situacija s putovanjima globalno otežana zbog pandemije koronavirusa. Hrvatska je jedan od idealnijih izbora, kako za ljubitelje mora tako i za one koji vole da istražuju druge države i njiove zanimljive gradove i sela. Pročitajte u tekstu zašto baš odabrati Hrvatsku kao vaš idealan izbor.

Velika popularnost Hrvatske kao turističke destinacije svake godine sve više raste na skali popularnih ljetovališta, ali i mjesta za odmor od svakodnevnice i to kroz upoznavanje zanimljivih mjesta. Ukoliko se ne plašite zaraze koronavirusom ili ste već isti prebolovali, ne treba da postoji strah oko boravka u ovoj veoma zanimljivoj državi, kako na moru tako i u njenim drugim krajevima. Nedavno je portal Croatia Week, kao jedan od vodećih medija ove vrste u Hrvatskoj dao prikaz situacije širom zemlje.

Jedno od najvećih svjetskih nalazišta ostataka ljuske vrste kojoj pripadaju neandertalaci, otkriveno je u Krapini. Svojim tornjevima koji dosežu 108 metara, katedrala u Zagrebu najviša je zgrada u Hrvatskoj.

Hum u Istri najmanji je grad na svijetu sa samo 20-ak stanovnika. Čak 10 posto prostora države Hrvatske je zaštićeno. To područje prekriva 11 parkova prirode, osam nacionalnih parkova i dva stroga rezervata. Ukoliko volite muziku, poznajete vjerovatno i šta su klape. Klapsko pjevanje pod zaštitom je UNESCO-a. Najstariji grad u Europi nalazi se u Hrvatskoj a radi se o Vinkovcima, mjestu koje stanovnici nastanjuju već osam hiljada godina.

Dioklecijanova palata koja se nalazi u Splitu ima pravu egipatsku sfingu zahvaljujući caru Dioklecijanu. on ju je donio iz Egipta kako bi ukrasio ulaz koji vodi u njegovu grobnicu.

Ukoliko volite da pijete alkohol, Hrvatska je, po mnogim istraživanjima četvrta zemlja u svijetu kada je u pitanju konzumacija alkohola po stanovniku.


(Amer Mujezinović)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.