21.6.2022. 14:15
0
Zavirite u "posljednji raj na zemlji": Jedinstvena mješavina turističkih naselja, prelijepe prirode i čarobnih pješčanih plaža
Otok na rubu Indijskog oceana, Bali u Indoneziji, s pravom nazivaju "posljednji raj na zemlji", jer predstavlja zemlju jedinstvene mješavine modernih turističkih naselja, prelijepe prirode i čarobnih pješčanih plaža.

Inače, Indonezija je zemlji koja broji 18 hiljada malih otoka i više od 260 miliona stanovnika. Predstavlja dom hindusima, muslimanima, budistima, katolicima, pravoslavcima... Većina stanovnika u ovoj zemlji živi od uzgoja palmi, kakaa, kafe, čaja i riže, u kojoj rastu neobične vrste voća i zemlja čiji su se stanovnici naučili živjeti bez straha od erupcija vulkana, tsunamija, potresa i drugih velikih nepogoda jer vjeruju da ako do njih dođe, poslije slijedi blagostanje.



Stanovnici Balija posebno su ponosni na to što su sačuvali vjersku tradiciju koja se očituje i u arhitekturi i u svakodnevnom životu, pa tako uz veličanstvene hramove i palače postoje i svetišta u dvorištu gotovo svake kuće na otoku. 



Srce Balija i najposjećenija mjesta

Srce Balija predstavčla Ubud, koje je kulturno središte ovog otoka. Tu se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija, a jedna od njih je vodopad Tegenungan. 

Osim toga u unutrašnjosti otoka, pokraj Jatiluwiha, nalaze se prekrasna terasasta rižina polja, stavljena pod zaštitu UNESCO-a.



U blizini se proizvodi i najskuplja kava na svijetu - Kopi Luwak.
Azijski cibet, životinja slična mački, pronalazi zrna te sorte kave u prašumi, probavi ih i ta zrna se potom čiste i prže. Budući da je proces dugotrajan, godišnje se može proizvesti samo oko 500 kilograma pa joj je i cijena visoka - može dostići i do 175 američkih dolara za pola kilograma.

Poznati hram hram Pura Tirta Empul nalazi se u blizini Ubuda, između dva brda, i jedinstven je po bogatim izvorima vode, za koju mještani vjeruju da osim toga što pričišćava dušu, pročišćava i tijelo.



U unutrašnjosti Balija moguće je posjetiti i Šumu majmuna, u kojoj živi oko 700 dugorepih makakija. 

Čarobne pješčane plaže

Osim toga, ono što predstavlja posebnu atrakciju i što mami turiste su prelijepe plaže, posebno one na otoku Gili Trawangan, do kojeg se brodom plovi oko dva sata.



Na ovom otoku nema automobila niti motora i sve je kao iz raja. Moguće je samo unajmiti bicikl i na taj način obići cijeli otok za oko samo sat vremena. 

Prepoznatljiva kuhinja 

Kada je hrana u pitanju, zasigurno ima prepoznatljivu kuhinju. Ono što je dobro znati jeste da je ona često veoma ljuta za naš ukus, zbog čega je potrebno provjeriti sastav hrane prije same narudžbe. Za Indonežane kažu da ne mogu živjeti bez Nasi Campur jer je ovo glavni obrok mnogih zemalja jugoistočne Azije. Kao i mnoga jela na ovom otoku i ovo jelo obiluju začini i raznolikosti riže koju nude. Ovu ukusnu hranu pružaju gotovo svi warungi na Baliju, koji se sastoje od Nasi Puti (bijela riža), nasi kuning (žuta riža kuhana u kokosovom mlijeku) ili crvena riža.



Riža je popraćena tofuom ili tempehom u začinjenom umaku, prženim povrćem i kuhanim povrćem, kuhanim jajetom i mesom po želji te sitnim lilitom. Osim jela, u ponudi su i razna egzotična pića, kao i domaći alkoholni napitak "arak" i pivo "bintang".  



(A. Rovčanin) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.