21.1.2023. 16:55
0
Za savršen zimski izlet ne morate van granica BiH: Robert Dacešin izdvojio je neke destinacije
FOTO: Ilustracija/Press/Arhiv
Bosna i Hercegovina je zemlja prepuna neotkrivenih mjesta koja tek čekaju da zaronimo u njihove predjele. Jedna od osoba koja ih svakodnevno istražuje i promoviše je bh. pustolov Robert Dacešin, koji nam je sada izdvojio i nekoliko idealnih bh. destinacija za posjetiti tokom zime.

Iako zima važi za uspavano doba godine, ona krije brojne prednosti te je zaista šteta provesti je u kući samo jer ona nije naše omiljeno godišnje doba.

Upravo zato, odlučili smo izdvojiti neke od idealnih destinacija za posjetiti u narednom periodu, za koje uopće ne moramo napustiti granice naše zemlje. U tome nam je pomogao Robert Dacešin, najpopularniji bosanskohercegovački pustolov, travel bloger i jedna od osoba koja svakodnevno promoviše BiH, piše Pressmedia. 

Planina Borja i Hajdučke vode

Prva od Robertovih preporuka za idealnu zimsku destinaciju u BiH je planina Borja i hotel Hajdučke vode smješten na njenim obroncima.

“Priroda tamo je sjajna, divna za šetnju. Ispred vas je šuma, a opet je nekako blizu i grad – Teslić, tako da je to jedna super kombinacija. Što se tiče samog hotela, on ima sve što vam je potrebno, od bazena, saune, do domaće hrane”, otkrio nam je Robert.

Prilikom odlaska do Borje imat ćete priliku svjedočiti prelijepim pejzažima, impresivnoj borovoj šumi, po kojoj je planina dobila ime, te svježem planinskom zraku koji ćete udisati pri svakom svom koraku. Najviši vrh planine je Velika Runjevica, a visok je čak 1.077 metara i čini ovo mjesto pravom “zračnom banjom”. Zanimljivo je i to da je Borja uglavnom izgrađena od magmatskih stijena, te da je bogata i raznim rudama.

Hajdučke vode nalaze se na nadmorskoj visini od 810 metara, a udaljne su svega 23 km od Teslića te blizu 60 km od Banjaluke. Bilo da ćete tamo otići preko dana ili se zadržati više vremena, sigurno je da ćete uživati u tom izletu.

Kozara

Bez obzira jeste li ljubitelj zimskih sportova i skijanja, prirode ili upoznavanja s dijelovima historije naše zemlje, jedna od destinacija koje nam je Robert preporučio je Kozara.

Iako spada u manje planine, Kozara koju nazivaju i “Krajiškom ljepoticom”, zbog svoje pitomosti, historijskog značaja i jedinstvene prirode, spada u jedno od omiljenih mjesta za posjetiti, a ne treba vas začuditi ni ako tamo sretne neke “šumske prijatelje” – jelene, zečeve, kune, jarebice, i druge životinje.

Ljeti se na Kozari, čak i tokom najvećih vrućina, zadržava svježina zraka. U jesen se pretvara u šumski kaleidoskop, dok joj zima daje posebnu raskoš te ona postaje odredište mnogih ljubitelja skijanja.

Zanimljivo je da skijanje kao sport na Kozari datira još iz perioda između dva svjetska rata, a osim uživanja u stazama, Spomeniku Slobode i muzeja koje možete obići, relativno blizu su i Banja Luka i Prijedor.

Vlašić

Jedno od mjesta na Robertovoj listi je i planina Vlašić za koju često znaju reći da je idealna za posjetu “ako niste ljubitelj zime”, i to baš kako biste je uspjeli zavoljeti. Vlašić je jedno od mjesta koje odiše toplinom i gostoprimstvom, a idealan je i za početnike u skijanju i snowboardingu.

Također, jedna od najboljih stvari tamo je što možete dikretno degustirati i jedan od najpoznatijih autohtonih bh. sireva, a to je Travnički (Vlašički) ovčji sir. Prizori noću na planini su veličanstveni.

“Apsolutno preporučujem odlazak na Vlašić. Dostupan je svima, a mnogo je stvari koje vam nudi i koje tamo možete raditi. Hrana je super, a opet u blizini je Travnik i može se napraviti jedna zaista sjajna tura – otići na ćevape, obići Stari grad te kombinovati historiju i prirodu u jednom”, savjetuje nam Robert.

Livno

Sve i da ne živite u BiH, morali ste čuti za Livno i njegovu zadivljujuću turu sa divljim konjima. Upravo ovaj bh. grad je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje možete vidjeti nekoliko stotina divljih konja na jednom mjestu, a vrijedi i za jednu od Robertovih omiljenih destinacija, naročito zimi.

“Jednostavno – Livno i divlji konji. Postoje super ture za njihov obilazak zimi, s kvadovima. Prosto nekako zima daje posebnu čar planini Cincar. Kada se na sve nadoda domaća hrana, livanjski sir, kao i cijeli taj kraj, doživljaj je fantastičan. Obilazak ovog mjesta je nešto što vrijedi doživjeti cijele godine, no zimi je nekako posebno, s posebnim šmekom”, istakao nam je Robert.

Robert je ranije u svojim YouTube objavama isticao da su divlji konji u Livnu zapravo potomci pitomih konja i da su nekada imali svoje vlasnike koji su se brinuli o njima i čuvali ih. No, tokom sedamdesetih godina, vlasnici su ih pustili da žive slobodno u prirodi, a danas se njihov broj popeo na više od 600.

Kupres

Oni koji su ga imali priliku posjetiti, tvrde da je Kupres jedna od najatraktivnijih zimskih destinacija u BiH. Prekrasan za odmor, s ugodnom klimom i gostoprimstvom domaćih stanovnika, Kupres krije brojne prirodne ljepote, a tokom zimskih mjeseci naročito je čaroban.

Mjesto na kojem se spajaju mediteran i kontinentalna Evropa, nudi razne opcije za zimske aktivnosti, poput skijanja na njihovim stazama, a tu je i vožnja kvadovima, jahanje konja, te degustiranje nekih od gastronomskih specijaliteta koji će oduševiti vaše nepce.

Valovita brda, vijugave rijeke, prostrane šume i srdačni domaćini – na ovom mjestu kvalitetno ćete iskoristiti svaki trenutak svog dragocijenog vremena.

Trebinje

I Trebinje, navodi Robert, ima posebnu čar zimi, a naročito zato što je to gradić s “mediteranskim šmekom”.

“Iako sam ga po prvi put posjetio tek prošle godine, Trebinje je grad koji sam se najviše oduševio u posljednje vrijeme, ne samo kod nas, već generalno na putovanjima. Prije dolaska ovdje, stalno sam slušao kako je grad poseban i drugačiji. Kako ima taj neki mediteranski šmek i kako vam se tamo čini kao da ste na moru, ali tek kad ga zaista posjetite, shvatite o kakvom čudu od grada se radi”, navodi Dacešin.

Od svih atrakcija koje tamo vrijedi posjetiti, ističe bh. pustolov, ono najbolje je osjećaj koji imate dok ste u samom Trebinju, među njegovim ljudima, toplim kao “sunce grada”, i dok uživate u “original” morskoj hrani.

Jahorina

Robert je naveo i kako jedan od idealnih izleta tokom zime možete imati i ukoliko se zaputite na Jahorinu.

“Jeste da je skuplja, ali Jahorina je bez dileme jedan od najboljih zimskih lokaliteta u BiH. Super je za posjetiti je, a istovremeno vam je blizu i Sarajevo tako da ova planina svakako treba da se nađe na ovoj listi”, tvrdi Robert.

Inače, Jahorina svakako jeste jedan od favorita mnogih skijaša koji gore odlaze uživati u omiljenom sportu. Može se pohvaliti sjajnim stazama, kako za dnevno, tako i za noćno skijanje, koje su podjednako prilagođene za početnike, ali i one koji su ljubitelji ekstremnijeg skijanja. Gore se također možete ugrijati i u nekom od luksuznih hotela uz topli čaj ili neke od gastronomskih specijaliteta.

Mostar

I, kao dobro poznat grad, ali za koji nam je Robert rekao da je na njega ostavio poseban utisak zimi je Mostar. Nema potrebe pričati još jednu priču o ovom bh. gradu i njegovom najvećem obilježju – Starom mostu, no tamo se pored njega ima još dosta toga za vidjeti.

“Vrijedni spomena u Mostaru su i Bišćevića te Kajtazova kuća, Karađoz-begova džamija, Mostarska gimnazija, Franjevačka crkva i samostan, koje su samo neke od mnogobrojnih stvari u najposjećenijem gradu u BiH”, ističe Robert.

Robert tvrdi da je tokom svoje posljednje posjete naučio dosta stvari o Mostaru koje ranije nije znao, a kao neke od njih istakao je kako zelena ljepotica Neretva važi za jednu od najhladnijih rijeka na svijetu, kao i to da se u Mostaru nalazi ulica Kuluk koja je, sa svojih 27 metara dužine, najkraća u BiH.

Ipak, najvažnija stvar zimi je ta što u Mostaru gotovo da i neće osjetiti da je ovo godišnje doba. Zasigurno je da ćete uspjeti uhvatiti zrake sunca, kao i uživati u ugodnim temperaturama tokom cijele godine.

Za kraj, treba imati na umu da Robertove preporuke ne trebamo uzimati nimalo zdravo za gotovo. Ovaj mladić obišao je 83 zemlje svijeta, a njegov video “Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu” je krajem 2022. proglašen najboljim turističkim videom na svijetu.

Robert se trenutno nalazi u Japanu, a njegovoj ljubaznosti, kao i o tome koliko mu je stalo do njegove zemlje, govori i činjenica da ni kilometrima daleko nije odbio govoriti o svojim omiljenim mjestima u BiH, a mi smo sigurni da je to samo mali dio brojnih bogatstava koje se u njoj kriju, piše Pressmedia. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.