29.3.2016. 15:42
0
Nikad više zaraženih HIV-om u poslednjih 30 godina!
U Srbiji je prošle godine otkriveno 178 novoinficiranih HIV-om, što je najveći broj od 1987. godine. Od ovog broja 173 su muškarci, a 5 žene, što je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, najveći broj od 1987. godine.

Broj osoba kod kojih je dijagnosticiran HIV prošle godine, naime, za 37 odsto je veći nego 2014. godine kada je otkriveno njih 130 zaraženih ovim virusom.

Samo u poslednja dva meseca 2015, godine, u toku sprovođenja akcije testiranja na HIV, otkriveno je 45 novih inficiranih, što je čak dvostruko više u poređenju sa istim periodom u 2014. i 2013. godini kada je otkriveno po 20 novih osoba sa virusom.

U 2015. godini, ovaj virus je dijagnosticiran kod 173 muškaraca i pet žena, a više od trećine (66 osoba) čine mladi uzrasta od 15 do 29 godina – navedeno je u Institutu “Batut”.

Kao i prethodnih, i prošle godine se najveći broj zarazio putem nezaštićenog analnog seksualnog odnosa.

U Evropi danas od 2,5 miliona osoba koje žive sa HIV-om, 30 do 50 odsto ne zna da je inficirano, a čak polovina svoju dijagnozu otkrije kada im se imunološki sistem već značajno naruši. Procenjuje se da u Srbiji jedna od tri osobe, od preko 3.000 osoba koje žive sa HIV-om, danas ne zna da je inficirana HIV-om.

Problem predstavlja to što se kod dvije trećine inficiranih dijagnostikuje kasno, u uznapredovalom stadijumu HIV infekcije, što rezultuje lošijim ishodom liječenja, a u nekim slučajevima i smrtnim ishodom unutar tri mjeseca od otkrivanja bolesti. Upravo, rano dijagnosticiranje HIV-a i blagovremeno liječenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom značajno smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od AIDS-a, ali i rizik od prenošenja HIV infekcije na druge, prenosi Telegraf.

(Adisa Kušundžija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.