7.8.2016. 22:37
0
Skup podrške u Novom Pazaru: Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci u Turskoj su jedan narod
"Ponosni smo što stojimo uz narod Turske, Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci koji žive u Turskoj su jedan narod i njihova briga i patnja i njihova sreća i sigurnost su i naša sreća i sigurnost", poručio je večeras sa skupa "Podržimo Tursku i volju njenog naroda", održanom u Novom Pazaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup je održan u organizaciji Društva prijatelja Turske uz podršku vodećih bošnjačkih partija i organizacija u Sandžaku. 

Građani Novog Pazara i gotovo svih sandžačkih mjesta došli su da se svojim prisustvom solidarišu sa turskim narodom i daju podršku demokratiji u Turskoj, vladavini prava, Vladi i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu. 

Učesnici supa su nosili transparente ispisane na turskom "Turska-Srbija u Sandžaku uvijek zajedno, ruku pod ruku naprijed", "Ostani uspravno, ne saginji se, Sandžak je s tobom"... 

Na početku skupa preko video bima je emitovano obraćanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana na Mitingu za demokratiju i šehide u Istanbulu, nakon čega je prikazan film o pokušaju puča u noći između 15. i 16. jula. 

Svoje utiske o Turskoj i dešavanjima u Turskoj prenijeli su Senad Jašarević, svršenik žurnalistike, koji se 15. jula zatekao na Bosforskom mostu i Elma Šaćirović koja od oktobra treba da nastavi studije farmacije u Eskišehiru. 

U ime Društva prijatelja Turske, neformalne organizacije koja okuplja sandžačke akademce iz Turske, obratio se Nafilj Sejdović, govoreći o razlozima zašto je bilo potrebno da se i Sandžak izjasni i pruži podršku narodu i vladi Turske. 

"Mi večeras branimo osnovno načelo demokratije, vladavinu naroda. Izborna volja građana mora se poštovati. Bošnjaci Sandžaka su most prijateljstva i saradnje između Srbije i Turske, a Sandžak je kapija te saradnje", rekao je Sejdović pokazavši na zastave Srbije, Turske i sandžačkih Bošnjaka koje su bile postavljene na bini. 

Sejdović je podsjetio na donacije Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u Srbiji i Sandžaku. 

On je poručio da je sretan kad mu kažu "gde si Turčine" i naglasio na turskom "sreća je kad se kaže da sam Turčin".

Publicista i član organizacionog odbora Avdija Salković se osvrnuo na prvog šehida vojnog puča Omera Halisdemira, koji je žrtvovao svoj život suprostaviši se grupi pučista 15. jula. 

"Taj čovjek me je fascinirao, obilježio i obilježit će historiju Turske narednih stotine godine. Omer je kuršume primio u svoje tijelo zbog vatana (domovine). To je jedna slika o narodu koji prima metak i zbog svog naroda i države naziva ga pticom bijelih krila", naveo je Salković osvrnuvši se na pročitanu pjesmu o "Ptici bijelih krila". 

On je izrazio ponos na predsjednika Turske Erdogana, kao zaštitnika, kako je rekao, svih ugnjetenih na svijetu. 

"Mnogo lijepih poruka iz Turske izvukli smo i mi. Ponosan na sliku našeg jedinstva", poručio je Salković. 

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay uputio je poruku u kojoj je naveo da večerašnja podrška iz Novog Pazara doprinosi prijateljstvu između Turske i Srbije. 

"Čvrsto vjerujem da će ovaj skup ojačati temelje postoječih prijateljskih veza između naše dvije zemlje čiji ste vi jedan značaj dio, kao most između Turske i Srbije", naveo je ambasador Bozaj u poruci koju je pročitao jedan od organizatora skupa Nazim Ličina.

Za sve šehide u Turskoj i za sve ljude je proučena zajednička dova.

U prvim redovima na skupu bili su mladi skauti iz odreda izviđača "Sandžak" i "Kompas“". Skupu su prisustvovali i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, potpredsjendik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka i narodni poslanik Jahja Ferhatović, predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije (SDP) Husein Memić, predstavnici lokalnih vlasti Novog Pazara, Sjenice i Tutina i značajn broj istaknutih pojedinaca i predstavnika javnog života. 

Skup je nakon kulturno-umjetničkog programa i izvođenja duhovnih pjesama završen mirno. 

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.