22.10.2016. 18:06
0
Zagreb: Demonstranti traže raskid ugovora Hrvatske i Vatikana, te odvajanje crkve od države
Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu održan je 4. po redu prosvjedni skup "Raskid! 4" na kojem se okupilo preko dvjesto prosvjednika koji traže raskid Vatikanskih ugovora sklopljenih između Republike Hrvatske i Svete Stolice, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavna poruka prosvjednog skupa je kako država Hrvatska treba raskinuti Vatikanske ugovore i time odvojiti crkvu od države. Prosvjednici se bune protiv crkvenog uplitanja u obrazovani program  i protiv, kako kažu, prisilnih molitvi u vrtićima i osnovnim školama. 

Mirna Zlatić ispred inicijativa i udruga koje su organizirale prosvjed okupljenima je, između ostaloga, pročitala ulomak iz udžbenika za vjeronauk iz 8. razreda u kojem piše kako se ateizmom i bez Boga odgaja one koji su stvorili Aushwitz. 

Zlatić je poručila kako se na takav način djecu odgaja da su svi oni koji nisu katolici zapravo zli ljudi te kako crkva koristi školu za indoktrinaciju djece. Smatra kako se ovakve indoktrinacije djece ne događaju samo na satovima vjeronauka, nego i kroz druge predmete, kroz hrvatski jezik, biologiju ili povijest. 

"Crkva se pokušava miješati u naše živote, bili mi vjernici ili ne", poručila je Zlatić 

"Vatikanski ugovori: otimanje siromašnima, davanje bogatoj crkvi", "Za sirotinju novca nema, za bogate popove uvijek ima", "Crkva - jedna ruka u našem džepu, a druga u hlačama naše djece", "Vjeronauk u crkve, znanje u škole" samo su neki od plakata istaknutih na prosvjednom skupu. 

Organizatori prosvjeda poručuju kako je Republika Hrvatska sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, u kojoj religijske institucije ne smiju biti iznad zakona. Smatraju da je pitanje vjere osobni izbor svakog pojedinog građanina. 

Poručuju kako hrvatski Ustav jamči odvojenost vjerskih zajednica od države i njezinih institucija, kao i jednakost svih građana pred zakonom. 

"Prosvjed su podržale i brojne osobe iz javnog života, glumci, intelektualci, muzičari..., no dio njih nije htio imenom i prezimenom podržati ovu inicijativu jer se o tome boje javno govoriti“, kaže Alan Sorić iz Udruge Protagora. 

Sorić ističe kako je utjecaj crkve na hrvatsko društvo prejak i kako smatra da će pitanje zabrane pobačaja, koji je u Hrvatskoj još uvijek legalan, uskoro doći na red. 

Organizatori ovog skupa su organizacije Pokret za sekularnu Hrvatsku, Udruga Protagora, Udruga LiberOs, Inicijativa Nisam vjernik, Ateisti i agnostici Hrvatske. 

Postoje ukupno četiri ugovora koji predstavljaju formalno-pravni okvir diplomatskih odnosa između Svete stolice i Hrvatske, a koji su potpisani 1997. i 1998. godine.

Ugovorima se rješava niz pitanja s kojima hrvatska javnost više ili manje polemizira i dandanas, a kao najvažnija pitanja nameću se vjeronauk u školama te plaćanje poreza za Katoličku crkvu. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.