18.11.2016. 20:55
0
"Žene u crnom" u Beogradu: Svjesni smo da je prošlo 25 godina od pada Vukovara, simbola varvarskog rušenja gradova
Aktivistkinje nevladine organizacije "Žene u crnom" u petak su na Trgu Republike u Beogradu održale skup u povodu obilježavanja 25. godišnjice pada Vukovara, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 30-tak okupljenih aktivistkinja, koje su nosile transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", večeras su se simboličnim paljenjem svijeća solidarisale s građanima Vukovara.

Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom" kazala je da su današnjim skupom željele poslati poruku solidarnosti i odgovornosti.

"Mi smo želeli poslati poruku solidarnosti i odgovornosti, svesni da je prošlo 25 godina od pada Vukovara, simbola varvarskog rušenja gradova, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, nego i u čitavom svetu. Nažalost, za zločin urbicida i kulturocida, masovnog uništavanja kulturne ostavštine Vukovara, niko nije odgovorao, ne samo pred nacionalnim sudom u Srbiji nego i u haškom Tribunalu", rekla je Zajović.

Naglasila je kako aktivistkinje ove nevladine organizacije smatraju da imaju moralnu obavezu da se na neki način oduže građanima Vukovara.

"Posebno, onima koji su nasilu, na najsvirepiji način odvedeni nakon pada Vukovara u sedam koncentracionih logora u Srbiji. Postoji dovoljno dokaza o mučenju, zlostavljanju, ubijanju i silovanju. To smo slušali od mnogih žena. Nažalost, taj strašni zločin nije ni u predistražnom postupku", kazala je Zajović.

Na kraju je istakla kako je veoma važno da se odgovornost Srbije očituje i u školskim udžbenicima kao opomena budućim generacijama.

"Mi smatramo da je neophodno da se odgovornost Srbije očituje i u školskim udžbenicima i da se unese činjenička istina i da kažemo da nećemo zaboraviti ono što se desilo u Vukovaru. Mi nećemo zaboraviti ni ono u čemu smo aktivno učestvovali, a to je otpor zločinu i otpor rušenju Vukovara", napomenula je ova aktivistkinja.

Na kraju je podsjetila kako aktivistkinje nevladine organizacije "Žene u crnom" sutra putuju u Vukovar gdje će se pridružiti obilježavanju 25. godišnjice pada Vukovara.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.