9.2.2017. 19:30
0
Skupština Kosova prekinula rad u znak solidarnosti sa Haradinajem
Poslanici Skupštine Kosova su na predlog Alijanse za budućnost Kosova (AAK) prekinuli današnju plenarnu sednicu u znak protesta i solidarnosti sa Ramushem Haradinajem, liderom te partije, zbog odlaganja odluke o zahtevu Srbije za njegovo izručenje. Sednica će biti nastavljena u utorak, 14. februara.


Pal Lekaj, šef poslaničkog kluba AAK-a, koji je na kraju debate o situaciji u Mitrovici, predložio da se sednica prekine, izneo je i zahtev da se ne glasa za Rezoluciju koju je predložilo “Samoopredeljenje”, pre nego što se tekst ne usaglasi sa drugim poslaničkim grupama.

Rezolucijom je trebala da bude završena interpelacija premijera Kosova Ise Mustafe o stanju u Mitrovici, koju je inicirao Rexhep Selimi, poslanik opozicionog “Samoopredeljenja”.

Selimi je predhodno pročitao Rezoluciju od pet tačaka kojom se od Vlade zahteva da odmah primeni važeće zakone o ilegalnoj gradnji i podsticanju na međuetničku mržnju, da premijer i Vlada uklone zid i bilo koju prepreku slobodi kretanja u Mitrovici najdalje za 30 dana, da Vlada izradi plan i kalendar za vraćanje albanskih građana i izgradnju njihovih kuća u severnom delu Mitrovice, da Vlada Kosova povuče sporazum postignut 25. avgusta 2015. godine, koji su potpisali premijeri Kosova i Srbije u interesu građana i zemlje i da se Skupština, umesto dijaloga sa Srbijom, angažuje na dijalogu sa srpskim građanima Kosova o njihovoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj integraciji na Kosovu. 

U prvom delu debate Rexhep Selimi istakao je da su zid u Mitrovici, voz i povremene tenzije iscenirane od strane Vlada Srbije i Kosova, te je optužio Vladu Kosova da je prećutno prihvatila podelu Mitrovice na južni i severni deo. 
"Nakon cele situacije niti je voz zaustavljen, niti je zid srušen. U stvari zaustavljen je voz na liniji iz Beograda, ali ne i onaj iz Kraljeva, što znači da voz Srbija-Kosovo i dalje funkcioniše bez dozvole kosovskih institucija. S druge strane, srušen je jedan zid, ali je počela gradnja drugog, a kao što se vidi i srušen zid i ovaj koji se gradi imaju isti cilj, da budu barikada i fizička smetnja za kretanje iz južnog dela", kazao je Selimi.

Premijer Isa Mustafa je izjavio da će se problemi na severu Kosova rešavati prema zakonu i u komunikaciji sa građanima. On je kazao da je uz državničko ponašanje i odgovornost zaustavljen voz sa provokativnim parolama koji je pošao iz Beograda, te da je prema sporazumu sa opštinom Severna Mitrovica ove nedelje uklonjen ilegalni zid u Mitrovici i započeta je realizacija plana o gradskom šetalištu prema kosovskim zakonima. 

Međutim, prema rečima premijera, Kosovo i dalje ima problem sa velikim prisustvom srpskih paralelnih institucija u svim opštinama na Kosovu, ne samo u opštinama sa srpskom većinom, i u to u zdravstvenim institucijama i javnim kompanijama, kao i problem direktnog uticaja Vlade Srbije na srpske poslanike i ministre iz “Srpske liste”.

Mustafa je ocenio da niće biti normalizacija odnosa između Kosova i Srbije dok se ti problemi ne otklone. 

On je naglasio da se situacija na severu Kosova, ipak, pozitivno promenila i da je to rezultat dijaloga koji se vodi u Briselu i da poslednja dešavanja ne mogu umanjiti te rezultate. 
"Dijalog sa Srbijom, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, odvija se u interesu Kosova, zato što se Kosovo suočava sa problemima od završetka rata koji se ne mogu rešiti nekim drugim alternativnim putem, osim dijalogom. Dijalogom mi ne rešavamo probleme Srbije, zato što mi ne ugrožavamo integritet Srbije, nego je obrnuto”, kazao je Mustafa.

Premijer je istakao da su sastanci sa predstavnicima Beograda održani krajem januara i početkom februara bili teški, ali uspešni. Rekao je i da se opozicija protivi dijalogu samo zato što nije na vlasti, jer da jeste imala bi drugačiji stav. 

Opozija je kritikovala Vladu što se o zidu uopšte pregovaralo, kada je Vlada imala obavezu da ga sruši. Takođe su izneli niz primedbi na sporazume postignute sa Srbijom, koji su po njima štetni za Kosovo, kao što je Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Istovremeno, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, Zenun Pajaziti je zatražio jedinstvo celog političkog spektra na Kosovu u vezi dijaloga između Prištine i Beograda. 

“Pozitivno je to što su zid srušili oni koji su ga i sagradili i nije bilo potrebe za jednostranim koracima od strane kosovskih institucija, kao što se desilo sa vozom", kazao je on. Pajaziti je pozvao srpske poslanike da se vrate u Skupštinu, kako bi nastavili svoj rad.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.