27.2.2017. 13:03
0
''Otmica u Štrpcima zločin u organizaciji državnog vrha, vojske i policije''
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je danas u Novom Pazaru da „otmica u Štrpcima predstavlja jedan od najstravičnijih zločina koji je organizovao državni vrh, vojska i policija“, kada su iz voza broj 671 oteli 20 civila, 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu neidentifikovanu osobu, pred više od hiljadu putnika na pruzi Beograd – Bar.

Ugljanin je na konferenciji za novinare organiziranoj povodom 24 godine od zločina u Štrpcima podsjetio da su nedjelju dana prije otmice, 18. februara 1993. godine, pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije granatirali selo Kukuroviće, opština Priboj, sa ciljem da protjeraju bošnjačko stanovništvo, pritom su ubijeni civili a ostali mještani protjerani. 

Tome je prethodila otmica 17 Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine iz radničkog autobusa u  Sjeverinu, opština Priboj kojima se gubi svaki trag. 

„Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji. Sve ovo je prethodilo zločinu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici što predstavlja jedinstven projekat pokušaja istrebljenja bošnjačkog naroda“, izjavio je Ugljanin. 

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je državne organe (Srbije) da rasvijetle ove zločine i počinioce kazne. 

- BNV podržalo zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije -

Kako je navedeno u pisanoj izjavi BNV poziva državne organe Republike Srbije da iskoriste zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude te rasvijetle zločine i razotkriju zločince i na taj način, kako je navedeno, obezbjede satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovolje pravdu. 

„Na taj način državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime. Ovo je najbolji način za vraćanje povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije, za vraćanje međunacionalnog povjerenja između Srba i Bošnjaka i uspostavljanja pravednog i trajnog mira na Balkanu“, kazao je predsjednik BNV Sulejman Ugljanin koji je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka. 

On je izrazio očekivanje da Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i sve njene članice podrže ovaj stav i omoguće uspostavljanje pravednog mira na Balkanu.

(Anadolu Agency/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.