21.5.2017. 12:34
0
Kolinda Grabar-Kitarović na hodočašću u Francuskoj zapjevala pjesmu koja slavi tzv. Herceg Bosnu
Svečanim otvorenjem je počelo 59. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes u Francuskoj, na kojem učestvuje i Hrvatska vojska i policija.

Na otvorenju hodočašća prisustvovali je i visoka delegacija Hrvatske, među njima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, ministar Tomo Medved i zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović.

Predsjednica Grabar-Kitarović je s vojnicima, ministrima i svećenikom zapjevala Thompsona, a dio atmosfere je prenijela i na svom Instagram profilu.

Govori se o tome da su se negdje iza Drugog svjetskog rata 1948. godine zajedno našla dva vojna kapelana - francuski i njemački - i postavili pitanje: „Možemo li mi nešto učiniti da se naši narodi, koji su u ovom stoljeću dva puta ratovali jedni protiv drugih, približe miru? I uz dozvolu svojih pretpostavljenih, počeli su okupljati grupu vojnika Francuza i grupu vojnika Nijemaca, te su zajednički hodočastili Majci u Lurd. To je trajalo deset godina, da bi prigodom stote godišnjice ukazanja u Lurdu 1958. godine predstavnici drugih naroda postavili pitanje: „Zbog čega i mi ne bismo hodočastili sa svojim vojskama u Lurd?“ 

Tako je prije pedeset godina započelo i službeno Međunarodno vojno hodočašće u Lurd, prenosi NAP. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.