12.6.2017. 18:47
1
Makedonija razmišlja o promjeni imena zemlje kako bi ušla u NATO, jedno od imena je "Gornja Makedonija"
Makedonija razmišlja o mogućnosti da promijeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, prenosi agencija Patria.

Dimitrov je u intervju za britanski Financial Times istakao da se razmišlja o promjeni imena, a list piše kako je jedno od mogućih imena Gornja Makedonija. Taj naziv se predlaže svaki put kad dođe do spora između Grčke i Makedonije.

- Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih poltičkih partija - rekao je Dimitrov.

Ministar vanjskih polova Makedonije Nikola Dimitrov nalazi se u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u srijedu je planiran sastanak s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom.

- Zatražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu historijsku šansu – istakao je Dimitrov.

Nikos Kotzias je prije dva dana istakao kako Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, prije ulaska u NATO, prvo morao s Grčkom postići sporazum oko spornog imena države.

Grčka vlada sastavljena od ministara ljevičarske Sirize pozdravila je izbor socijaliste Zorana Zaeva za makedonskog premijera i nada se boljoj međusobnoj saradnji za razliku od prethodne vlade Nikole Gruevskog koja je, po njima, bila nacionalistička. 

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.