15.9.2017. 17:30
0
Hrvatska još traga za 1952 nestale osobe
Uprkos svim naporima, Hrvatska još traga za 1533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 osoba, što ukupno čini 1952 osobe za kojima se traga s područja Hrvatske, rekao je u petak u 'aktualnom prijepodnevu' ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Medved je, odgovarajući HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju, naveo da su od lanjskog listopada prikupljena saznanja o 55 mogućih mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica na području 10 županija.

"Proveli smo cjelovito terensko istraživanje na 42 lokacije, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 68 osoba. Proveli smo terenski izvid na još 66 mogućih mjesta, masovnih i pojedinačnih grobnica za koje je u tijeku analitička i operativna obrada. Organizirali smo šest identifikacija prilikom kojih su završno identificirani posmrtni ostaci 60 osoba", naveo je Medved.

Ministarstvo, naglasio je, intenzivno razvija bilateralne odnose i radi na potpisivanju protokola kao preduvjetu u uspostavljanju istinske suradnje u rješavanju slučaja nestalih. Potpisan je protokol o suradnji Hrvatske i Vijeće ministara BiH, slijedi potpisivanje protokola s Vladom Crne Gore.

Ključna prepreka učinkovitom rješavanju nestalih je nedostatak točnih informacija o neregistriranim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz Domovinskog rata, a s ključnom dokumentacijom o tom pitanju raspolaže Republika Srbija, naglasio je ministar Medved u Hrvatskom saboru.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.