20.9.2017. 18:19
1
Tito prije 74 godine Hrvatskoj vratio Istru i Dalmaciju, HDZ prije 20 dana "izbacio" Tita iz Zagreba
Na današnji dan 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo je odluku o priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije natrag Hrvatskoj.

ZAVNOH je, podsjeća Index, praktično bila hrvatska vlada koju su osnovali partizani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluke ZAVNOH-a kasnije će ući u Ustav Jugoslavije, a upravo će Ustavom iz 1974. godine Hrvatska dobiti pravnu podlogu za samostalnost početkom '90-ih godina.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je, između ostalog „zaključak da se proglašavaju ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji“.

„Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji - Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore“, stoji u zaključku ZAVNOH-a.

„Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija“, navodi se dalje. O ovoj odluci obavještene su sve vlade savezničkih zemalja: Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, kao i čitava svjetska javnost.

Sada, 74. godine poslije hrvatska vlast izglasala je da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Repubilke Hrvatske. Tito je tako, prenijeli su hrvatski mediji, otišao u historiju, a HDZ-ov Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Zagreb zaključio je da se nada da će tamo i ostati. Za ovu odluku, koju su mnogo antifašiti u Hrvatskoj nazvali sramnom glasala su 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan, prenosi NAP. 

(Patria / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.