20.11.2017. 13:31
0
Kroz logor u Veleprometu prošlo 10.000 ljudi, ubijeno preko 700 osoba
Vukovarci se u ponedjeljak prisjećaju stradanja u zarobljeničkom logoru u Veleprometu, kroz koji je prošlo 10.000 ljudi i ubijeno više od 700, a u ime svih koji su prošli torture vijenac su položili i svijeću zapalili bivši zatočenici tog logora Aleksandar Šovanj i Josip Čondić.

U dvorištu vukovarske tvrtke Velepromet u gradskoj četvrti Sajmište, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon što su započele osvajanje Vukovara 25. kolovoza, osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni zarobljeni branitelji i civili. Kroz njega je po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno više od 700.

"Tukli su nas i maltretirali. Neke du vodili u hangar, neke odmah na streljane, a mene su zatvorili su Stolariju. Ne mogu reći da sam vidio da su u nekoga pucali, osim što sam vidio da pucaju u Lučića. Čuli smo izvana jauke i pucnje", ispričao je Josip Čondić, koji je u Velepromet doveden 19. studenoga iz vukovarske bolnice u koju se sklonio, a iz Veleprometa je odvezen u logor u Sremsku Mitrovicu.

"Nezadovoljni smo jer državne institucije ne rade posao koji bi trebale - kazneno goniti počinitelje zločina. Podnijeli smo niz prijava odvjetništvu, ali po njima se ništa ne radi. Ne razumijemo zašto je to tako", kazao je Rehak.

Vukovarka Ružica Barbarić tijekom zatočeništva u Veleprometu bila je silovana, tučena i maltretirana. "Dva dana i dvije noći bila sam ovdje zarobljena, silovana i prošla torture. Tukli su me. Nisam mogla zamisliti da čovjek može drugog čovjeka toliko mrziti. Radili su nam što su htjeli. Jako mi je žao što za to nitko nije odgovarao", kazala je novinarima.

Dodala je kako je svojim mučiteljima oprostila ali, rekla je, zanima je, nakon svega što joj učinili, spavaju li mirno.

Dva dana i dvije noći u Veleprometu je zatočena bila i Blaženka Smud. "Izveli su me iz podruma obiteljske kuće u Andrićevoj ulici i doveli ovdje u Velepromet. Bili smo bez hrane i vode zatvoreni u hangare. Izvana su se čuli pucnji i zapomaganja", rekla je.

U hangarima, u kojim su se nalazili zatočenici, Društvo logoraša je postavilo izložbu pisanih i slikovnih materijala o stradanjima u srbijanskim koncentracijskim logorima, te o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu, prenosi Hina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.