22.11.2017. 15:03
0
"Žao mi je što Ratko Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju"
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravomoćno osuđen bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

 "Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge", rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.

 "Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti", kazala je Grabar-Kitarović.

 Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.