6.12.2017. 12:51
0
Vučić: Sa članovima Predsjedništva BiH o autoputu, granici i Kosovu
Nakon sastanka u Beogradu s članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je BiH najznačajniji vanjskopolitički partner Srbije.

- Mi smo imali svečanu večeru sinoć, više radnu nego svečanu, danas duge razgovore. Naši ekonomski rezultati u saradnji BiH i Srbije su iznad nivoa naših političkih odnosa koje ne bih ocijenio kao loše. U prvih deset mjeseci ove godine, trgovinska razmjena iznosila je milijardu i 424 miliona, za 200 miliona eura svake godine raste i zbog toga je BiH najznačajniji partner Srbije - rekao je Vučić.

On je dodao da su ključne teme sastanka bile unapređenje prijateljskih odnosa i kako da ise izbjegne sve što bi moglo biti problematično.

Naveo je da se razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mjestu o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. 

Kako je kazao, još nisu donijeli konačnu odluku o trasi, a Srbija će, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi dio tog puta do Bijeljine.

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

- Dali smo našim prijateljima prijedloge. Model je takav, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili, željeli bismo da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u cjelini na teritoriji Srbije - rekao je Vučić i dodao da se tu postigao kompromis prihvatljiv za obje strane.



Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmjenu teritorija.

- Razgovarali smo o dva dijela na teritoriji opština Priboj i Rudo gdje bismo išli u razmjeni teritorija metar za metar - kazao je predsjednik Srbije.

Srbija je zahvalna na tom stavu te žele da dalje unapređujuo međusobne odnose.

- Način na koji smo htjeli preurediti granicu mislim da pokazuje da Srbija podržava integritet BiH. Mi tu nismo da bismo se voljeli ili grlili, nego da bismo rješavali probleme. Još jednom se u ime Srbije zahvaljujem trojici prijatelja što su došli i da kažem da su uvijek dobrodošli u Srbiju. Nadam se da ćemo još brže otklanjati barijere - poručio je Vučić u obraćanju medijima.

Treće tema bila je da Predsedništvo BiH, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav, o Kosovu ima isti stav kao i Beograd.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem za koje je u Beogradu organiziran svečani doček - navodi Avaz.



(Aida Selmanović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.