16.2.2018. 21:14
0
Vučić: Srbi će teško priznati Kosovo u zamjenu za članstvo u EU
Teško da bi Srbi priznali nezavisno Kosovo u zamjenu za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Reuters.
On je naglasio da samo kompromis može izvesti srbijansku pokrajinu iz stanja "zamrznutog konflikta".

EU je poručila Srbiji da može da se pridruži bloku do 2025. godine, ukoliko sprovede reforme i normalizira odnose s Kosovom. Ona nije eksplicitno navela kakvu formulu sporazuma očekuje između Beograda i Prištine, ali je njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) rekao u srijedu novinarima u Prištini da je uslov da Srbija "prihvati kosovsku nezavisnost".

Na pitanje novinarke kako tumači izjavu Gabrijela da će Srbija postati članica EU samo ako prihvati nezavisnost Kosova, Vučić kaže da to nije jedina opcija.

- Mislim da postoji više modela za Kosovo. Ljudi stvari vide pojednostavljeno i kažu "taj dio teritorije je naš, a ne njihov, to je tako". Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obje strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa, umjesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju - naveo je predsjednik Srbije.

Srbijansko rukovodstvo traga za formulom sa kojom može da izađe pred javnost na referendum.

Neki komentatori sugerirali su da bi Beograd mogao da izbjegne priznanje Kosova, ali da prihvati njegovo mjesto u UN, što je Rusija do sada blokirala.

Aleksandar Vučić kaže da se o bilo kom rješenju, odnosno odluci, moraju izjasniti građani Srbije, od kojih mnogi smatraju Kosovo kolijevkom svoje pravoslavne vjere.

- Narod će odlučiti, a ako vi mislite da bi to moglo da dobije većinu, ja nisam tako siguran - rekao je Vučić za Reuters.

- Moramo da sagledamo realnost i da razumijemo odnose u svijetu i odnose na Kosovu i da razumijemo da Kosovo nije naše, kao što to mi mislimo, ali nije ni njihovo, kao što to oni pokušavaju da prikažu - rekao je Vučić.

- Ako ne dođe do kompromisa, imat ćemo zamrznut konflikt decenijama. Ne treba to da ostavimo našoj djeci da rješavaju - naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, od Srbije se očekuje da to prihvati, "da postanemo veliki, da razumijemo da smo sve to izgubili".

- Ali ono što ja govorim, svuda, a prije svega u Briselu, jeste da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, isto tako i Srbi, što je u skladu sa našim ustavom - da je Kosovo naša teritorija. Potreban je kompromis za bilo kakav dogovor, ne možete imati jednu stranu koja sve dobiva dok druga nema ništa. Jedna strana ne može biti zadovoljna, a druga nezadovoljna jer to neće voditi do rješenja. Ono je moguće samo ako su obje strane zadovoljne, ili barem djelimično - rekao je Vučić.

Iz perspektive prošlosti Vučić objašnjava težinu rješavanja pitanja Kosova i Metohije i posljedice koje bi u slučaju da se ne postigne dogovor mogle da se jave u budućnosti, prenosi RTS.

- Svi pravni principi su bili pogaženi, bukvalno. Zakon je bio pogažen, prekršen tako što je data nezavisnost Kosovu i šta god da vam kažu, nemaju odgovor na to pitanje. Sada bi oni trebalo da odustanu od toga, a mi da razumijemo stvarnost i pokažemo razumijevanje za odnose u svijetu kao i na Kosovu i Metohiji, da shvatimo da Kosovo nije cijelo naše, kao što su nas učili, ali da, naravno, ni sve nije njihovo kao što pokušavaju da pokažu i dokažu - poručio je predsjednik.

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Tachi) rekao je u utorak za Reuters da očekuje dogovor s Beogradom tokom ove godine i da bi to moglo da rezultira članstvom Kosova u UN.

Zauzvrat, neki od Vučićevih saradnika, uključući ministre vanjskih poslova i odbrane, pozvali su na podjelu Kosova, tako što bi Srbija preuzela sjever pokrajine, većinski naseljen Srbima.

Vučić je odbio da komentira te stavove.

- Ako oni odbiju kompromisna rješenja, to neće biti prevelika tragedija, osim što će to biti loše vijesti za srpsku zajednicu. Imat ćemo tako zamrznuti sukob više decenija, koji će u jednom trenutku, za 20 ili 30 godina, nažalost biti odmrznut. Znate šta to znači. Zbog toga ja toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rješenju jer takvo stanje ne bismo smjeli da ostavljamo našoj djeci i unucima - rekao je Vučić.

On insistira da je sporazum moguć, ali ističe da to zahtijeva "političku volju u Briselu da se postigne kompromis, umjesto da se nastavlja pritisak na Srbiju", prenosi Avaz.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.