21.2.2018. 18:45
0
Erjavec i Lavrov razgovarali o stanju u nestabilnoj balkanskoj regiji
Slovenija i Rusija imaju tradicionalno prijateljske odnose i održavaju redovan politički dijalog, istaknuli su u srijedu u Ljubljani slovenski i ruski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Sergej Lavrov, koji su, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o situaciji u regiji zapadnog Balkana te izrazili zabrinutost stanjem sigurnosti i stabilnosti u tom području.

 "Svi smo zabrinuti stanjem sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana", kazao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za tisak s Lavrovom, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Sloveniji.

 Slovenija i Rusija slažu se oko toga da je ta regija važna i zbog stabilnosti Europe, a s obzirom na činjenicu da "regija ima probleme oko radikalizacije i vraćanja stranih boraca s ratišta", ministri su izrazili zabrinutost zbog njene sigurnosti i stabilnosti.

 Regija se uz to susreće i s bijegom u inozemstvo mladih obrazovanih ljudi, kazao je Erjavec, dodavši da se to može spriječiti stranim investicijama, osobito u infrastrukturne projekte.

 Govoreći o stanju u državama regije i odnosima Istoka i Zapada, Lavrov je rekao da je načelo koje se nekim državama postavlja, da se od njih traži da se izjasne o tome hoće li surađivati sa Zapadom ili s Rusijom, štetno i da Rusija zagovara tzv. "multivektorsku politiku", pri čemu bi države surađivale s onima s kojima imaju interes i želju za suradnjom.

 Po njegovim je riječima traženje da se države opredijele za Zapad ili za Rusiju dovelo do krize u Ukrajini u kojoj sada postoji opasnost "nacionalističkih, ksenofobnih i nacističkih" izgreda, što se nedavno pokazalo u izgredima protiv mađarske manjine u Ukrajini.

 Slovenski ministar je kazao da je visokog gosta iz Rusije upoznao i s problemom neriješenih graničnih pitanja kao faktorom nestabilnosti te s "odvijanjem postupaka" vezanih uz odluku međunarodne arbitraže o granici Slovenije i Hrvatske koju Hrvatska smatra neobvezujućom.

 Erjavec je kazao da su deplasirane kritike kako on ili Slovenija vode prorusku politiku, te dodao da Slovenija vodi suverenu politiku i traži prilike za jaču gospodarsku suradnju, a među tim prilikama je i Rusija.

 Ruskog ministra vanjskih poslova, koji boravi u kraćem radnom posjetu Ljubljani, odakle odlazi u dvodnevni posjet Srbiji, primio je i slovenski predsjednik vlade Miro Cerar.

 Istaknuli su da dvije države planiraju u Mariboru osnovati zajednički logistički centar slovenske i ruske pošte, a u istom će gradu osnovati i muzej za proučavanje povijesti u vrijeme 2. svjetskog rata, kako bi mlade generacije mogle učiti o tom razdoblju, javila je Hina.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.