28.2.2018. 21:00
0
Hrvatska dopušta upotrebu izraza "Za dom spremni"
Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima, a iznimno dopušta upotrebu izraza "Za dom spremni" u strogo komemorativne svrhe kad se radi o stradanju nekog od vojnika iz domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, u srijedu upućenih vladi.

Nakon sjednice Vijeća u srijedu, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je, što se tiče konkretnog slučaja pozdrava "Za dom spremni", koji je registriran kao dio statutarnih odredbi koje se vežu za aktivnosti HOS-a tokom domovinskog rata, on suprotan Ustavu RH.

- Dakle, tu nema nikakvih dilema i Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se, striktno pravno gledajući, propisano situacijama, može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke - istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vijeća Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj održavanje komemoracije za poginulog člana HOS-a ili slično, upozorivši, međutim, da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ.

Članovima Vijeća crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu nisu sporni.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.