1.3.2018. 21:42
0
Petokraka preživjela u Hrvatskoj, ali i ustaški pozdrav "Za dom spremni"
Postojeći zakonski okvir koji definira simbole totalitarnih režima je dobar i ne treba ga mijenjati, zaključak je Vijeća za suočavanje sa posljedicama totalitarnih režima.

Crvena zvijezda petokraka nije dovedena u pitanje, a ustaški pozdrav Za dom spremni bio je i ostao protivustavan, a njegovo korištenje kažnjivo, osim izuzetno na komemoracijama poginulim pripadnicima stranačke paravojske HOS-a početkom devedesetih.

- Sve ono što se odnosi na NDH i na kontekst 1941-1945 je jasno zabranjeno i regulisano. Ovdje se suočavamo sa jednim malim segmentom posebnosti koji je vezan uz jedan sasvim drugi kontekst i za ljude koji su dali svoj život u odbrani Hrvatske od agresije - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković za Radio Slobodna Evropa.

(Patria)

Hrvatska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.