20.3.2018. 13:48
0
Obilježen Međunarodni dan Frankofonije
Članice Frankofonije 84 zemlje svijeta svake godine obilježavaju Međunarodni dan Frankofonije (MOF) 20. marta te je prigodnim programom to učinjeno danas i u Bosni i Hercegovini koja je od 2010. godine stekla status posmatrača u toj organizaciji.

Tako su danas predstavljene najznačajnije aktivnosti MOF-a kao i program kulturnih i promotivnih događaja koji se od 16. do 31. marta organiziraju u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Maglaju povodom Dana Frankofonije, a u okviru kojih će posjetiteljima biti ponuđen bogat i raznovrstan program.

Nacionalni koordinator BiH za Frankofoniju Almir Šahović podsjetio je da je MOF politička organizacija koja okuplja 84 zemlje svijeta, od kojih su 54 članice, četiri imaju status pridruženog člana, a njih 26 je u statusu posmatrača gdje je i BiH sa svim zemljama regije.

- MOF, između ostaloga, njeguje francuski jezik, ali ima i značajan uticaj u medijacijama kriznih područja na svijetu, a predstavlja i značajan forum za uspostavu ekonomskih i privrednih odnosa među zemljama koje učestvuju u njenom radu - podvukao je Šahović.

U okviru MOF-a djeluje i najveći biznis klub, koji okuplja najveći broj poslovnih ljudi na svijetu u odnosu na sve ostale međunarodne organizacije te je Šahović izrazio nadu da će na Sarajevo Biznis Forumu jedna od tema biti upravo produbljivanje ekonomske saradnje zemalja regiona sa MOF-om.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Jean Rousson kazao je da Međunarodni dan Frankofonije slavi prijateljske odnose i saradnju između država i vlada te organizacije.

Citirao je jednog od osnivača Frankofonije Habiba Bourguibuea koji je kazao da je jezik posebna rodbinska veza koja snagom nadilazi vezu ideologije, a francuski jezik, kojeg u svijetu govori 274 miliona ljudi, dopunjava kulturno naslijeđe, obogaćuje misao, izražava akciju i doprinosi jačanju intelektualne sudbine.

- Frankofonija ne dijeli samo jezik, nego i vrijednosti, kao što su ljudska prava, mir, demokratija, obrazovanje i ekonomija jer je Frankofonija cjelina zemalja sa ekonomskim mogućnostima i 2014. godine dobila je i ekonomsku strategiju koju ima namjeru jačati - podvukao je ambasador.

Ovogodišnji Dani Frankofonije namijenjeni široj publici otvoreni su koncertom bosanskohercegovačke muzičke grupe "Jall aux Yeux", a program uključuje i gastronomski događaj "Okus Francuske", koji Francuska, nakon tri prethodna uspješna izdanja, organizira i ove godine.

U ponedjeljak je otvorena i "Sedmica frankofonskog filma" ostvarenjem Farida Bentoumija "Good Luck Algeria", a tokom sedmice bit će prikazano više filmova iz zemalja koje pripadaju Organizaciji Frankofonije.

Osim toga predviđeno je organiziranje predavanja iz frankofone književnosti i jezika koja će održati Anis Nacrour, Ognjenka Savanović, Branko Crnogorac, Ana Vujović i Bojan Golemović, a bit će priređena i izložba "60 godina Štrumfova", te koncerti, izložbe i predstave.

Ovogodišnji program podržali su međunarodni partneri iz Belgije, Grčke, Rumunije, Egipta i Švicarske koji djeluju u Sarajevu te bh. partneri.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.