7.5.2018. 14:00
0
Trifunović: Minimaliziranje zločina je najogavnija stvar koju možemo napraviti
Jedan od vodećih glumaca na ovim prostorima Sergej Trifunović gostovao je na HRT-u u emisiji "Nedjeljom u 2" kod voditelja Aleksandra Stankovića s kojim je razgovarao o politici i zategnutim hrvatsko-srpskim odnosima.

Trifunovićevo gostovanje izazvalo je veliku pažnju u regionu, jer je, kao i uvijek bio dosta oštar prema nacionalnim vođama i njihovoj retorici.

- Ustašama su potrebni četnici i četnicima su potrebne ustaše da bi uopće postojali. Kako se zove onaj novinar koji zove Šešelja telefonom? Bukvalno sam zaboravio ime. Kapiraš koliko je to sve... - rekao je Trifunović.

Za Vojislava Šešelja je rekao da je trebao biti izbačen iz srbijanske Skupštine nakon što je izgazio zastavu i "n...bao se majke Hrvatske".

- Ti uvijek imaš Šešelja, Antu Đapića... To je razlog zašto ova gamad opstaje na vlasti. To je ista ekipa koja je vodila rat, HDZ ovdje, SPS tamo. Budala na ovim prostorima niče za izvoz - rekao je Trifunović, a zabranu ulaska Aleksandra Vulina ovako je komentirao: "Hrvatska se treba osjećati jako oštećeno jer takvu pojavu kao što je Vulin niste vidjeli."

Ponovio je riječi Zorana Pusića o tome da je Haški sud, takav kakav jest, ipak potreban.

- Hrvatska je uskraćena za katarzu. Pogledaj Njemačku koja je povela dva rata i postala nacistička zemlja koja je sravnjena, ali to je zemlja koja je prošla katarzu - rekao je.

Glumac je kazao i da je "NDH bila jedna od pet fašističkih zemalja".

- Minimaliziranje žrtava je najogavnija stvar koju možemo napraviti. Milion puta sam čuo za Srebrenicu da nije bilo osam hiljada ljudi, nego dvije. U čemu je razlika? Ili Jasenovac, nije 700 hiljada, nego 70 hiljada. U čemu je razlika? - zapitao se Trifunović.

Jasenovac je nazvao najvećom klaonicom od Birkenaua i Dachaua te dodao da se u takvom koncentracionom logoru ne može postaviti ploča s natpisom "Za dom spremni".

Trifunović je kazao da mu mladi zahvaljuju na tome što javno progovara o tim temama na društvenim mrežama, no on to prvenstveno radi zbog sebe. Na pitanje koja je cijena te njegove slobode da govori ono što želi, odgovorio je da sloboda nema cijenu.

- I Oliver Jovanović je rekao da samo još nisu probali ubiti ga. Pa je ubijen s pet metaka u leđa. I o tome niko ne priča u Srbiji - kaže Trifunović.

Rad sa Emirom Kusturicom nije nazvao kompromisom, nego pozivom koji čeka svaki glumac s ovih prostora.

- To je veliki umjetnik, to je čovjek koji je snimio tri filma koja su mi promijenila život. Rekao sam mu da je bolje da ne ulazimo u razgovore o politici. Mislim da je to stvar inteligencije, zašto bismo pričali o politici kad nemamo dodirnih tačaka – rekao je glumac i dodao da je kod Bate Živojinovića, prije razgovora s njim, sa stola maknuo bistu Slobodana Miloševića, stavio je na ormar i okrenuo prema zidu.

- Treba odvojiti čovjeka od njegovog političkog mišljenja - zaključio je Trifunović.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.