18.5.2018. 23:00
0
Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope
Hrvatska je danas u Danskoj preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope (VE), što će biti prilika da se politički i kulturno brendira i pripremi za predsjedanje Evropskom unijom (EU) 2020.

Rotirajuće predsjedavanje od Danske preuzela je na svečanosti u Helsingoru hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Izložila je hrvatske prioritete - borbu protiv korupcije, zaštitu nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute, prenosi Hina.

Hrvatska prvi put od 1996. kada je postala članicom predsjeda tom paneuropskom organizacijom, što će je politički i kulturno brendirati te pripremiti za puno veće i ospežnije predsjedavanje EU-om u prvoj polovici 2020., smatra šefica hrvatske diplomacije.

"Ovih šest mjeseci će se Hrvatska jasno, s obzirom na broj aktivnosti, više istaknuti na međunarodnoj sceni i politički i kulturno brendirati. Svako predsjedavanje je na neki način priprema za to veliko predsjedavanje 2020. koje je puno veće i puno sveobuhvatnije, s obzirom da će Hrvatska u toj godini morati organizirati 1400 sastanaka", rekla je novinarima Pejčinović Burić.

"Ovo će biti korisna škola za naše buduće predsjedavanje", dodala je.

Hrvatskoj je predsjedavanje predao danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen koji joj je zaželio uspjeh u "izazovnim vremenima za organizaciju".

Pejčinović Burić je detaljno govorila o hrvatskim prioritetima, a upitana zašto su izabrani upravo ti prioriteti kada u nekima Hrvatska ne stoji baš najbolje, rekla je: "Mi smo te prioritete odabrali i unutar RH i u suglasnosti s VE-om. Ljudska prava su temelji oko kojih se prioriteti moraju kretati. Pitanje korupcije pokazuje da nijedna država ni institucija nije imuna i u tom smislu treba dalje raditi na standardima i njihovoj probvedbi".
Hrvatska će predsjedavanje vijećem predati Finskoj 21. novembra u Strasbourgu, a sljedeći sastanak odbora ministara održat će se 16 i 17. maja sljedeće godine u Helsinkiju, u godini u kojoj VE obilježava 70. godišnjicu osnivanja.

(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.