19.5.2018. 13:50
0
Hoće li se Grci i Makedonci napokon dogovoriti oko imena "Makedonija": Atina upozorila da je prerano govoriti o postizanju sporazuma
Grčki premijer Alexis Tsipras želi obavjestiti predsjednika države i čelnike opozicije o napretku postignutom u pregovorima sa Skopjem oko višedecenijskog spora o imenu Makedonije, saopćio je vladin zvaničnik.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev, koji su raspravljali o toj temi tokom samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji ove sedmice, izjavili su da je značajan napredak ostvaren, ali da je potrebno još rasprava. 

Atina je upozorila da je prerano govoriti o postizanju sporazuma.

- Premijer namjerava obavjestiti predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa i opozicione stranke u subotu i nedjelju - kazao je zvaničnik.  

Naziv Makedonija predmet je višedecenijskog sporenja dviju zemalja, ugrožavajući nade male balkanske države u pridruženje Evropskoj uniji, u kojoj Grčka ima pravo veta, i  NATO-u.

Grčka želi da Makedonija usvoji ime s greografskim ili istorijskim odrednicama koje bi se koristilo u domaćoj i u međunaroidnoj politici i da u svom ustavu izbriše odredbe za koje Atina tvrdi da su "irendestičke" ili da impliciraju eventualne teritorijalne pretenzije.

Grčka sjeverna pokrajina zove se Makedonija.

- Izmjene ustava su neophodne za integraciju Makedonije u EU i NATO - izjavio je zvaničnik.

Tsipras je razgovarao o toj temi sa čelnikom najveće opozicione stranke, konzervativne Nove demokratije Kyriakosom Mitsotakisom, u petak. Također je danas razgovarao s čelnikom Socijslista, Fofi Gennimaom.

Nova demokratija navodi u saopćenju da su Tsipras i Zaev raspravljali o imenu "Ilinden Makedonija", prijedlogu koji je nazvala neprihvatljivim. Predloženi naziv, tvrdi stranka, potvrdio bi i ojačao "irendestičke" pretenzije Skopja.

Tsipras je poručio parlamentu da još ništa nije dogovoreno.

- Svaki prijedlog podnesen za pregovaračkim stolom, ili od posrednika UN-a ili od naših susjeda, nevažeći je ukoliko ne ispunjava zahtjeve grčke vlade - kazao je on, ne pružajući dodatne detalje.

Makedonjija je proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije 1991. godine, ali se odmah nakon toga našla u sporenju s Grčkom.

Zaev i Tsipras usuglasili su se prošle godine da obnove napore na razrješenju spora, koji je politički osjetljivo pitanje u obje zemlje i dovelo do protesta, podsjeća agencija Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.