18.6.2018. 21:23
0
Tri četvrtine građana Srbije za uvođenje redovnog vojnog roka
Centar za odbranu i sigurnost Srbije objavio je kako tri četvrtine građana te zemlje podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka.

Istraživanje je provedeno u 11 općina i gradova u Srbiji od siječnja do svibnja ove godine na ukupno 1.117 ispitanika oba spola i svih starosnih struktura. Njih 74 posto za ponovno je uvođenje redovnog vojnog roka, dok je 26 posto protiv, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 posto, dok, kada je riječ o starosnoj strukturi, redovito služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina", izjavila je predstavnica Istraživačkog centra Jasmina Andrić na konferenciji za medije.

Državni tajnik Ministarstva odbrane Aleksandar Živković kazao je kako je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju te kako Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Podsjetio je da je obvezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije 2011. godine, ali da tim aktom redovito služenje vojnog roka nije ukinuto "već samo obustavljeno", uz obvezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

Napomenuo je kako se u Vojsci Srbije, u skladu s planovima, izvodi obuka rezervnog sastava osoba koje su odslužile vojni rok te kako Ministarstvo prvi put organizira i obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

"Ministarstvo odbrane uputilo je i inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sustav Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola stjecali osnovna znanja o sustavu odbrane, što je mjera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poduzimaju s ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje", rekao je Živković.

Živković je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mjestu prebivališta.


(FENA / Lejla Trle) 

Srbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.