24.6.2018. 7:54
0
Žestoki protesti u Skoplju: Makedonci ne žele da im se zemlja zove "Sjeverna Makedonija"
Protest protiv dogovora sa Atinom o novom nazivu Makedonije ponovo je večeras održan ispred zgrade Sobranja u Skoplju u organizaciji grupe građana "Mladi za Makedoniju".

Građani su na protestu poručili da ne žele da žive u Sjevernoj Makedoniji, te da je ime njihove države Republika Makedonija. 

"Ne prihvatamo dogovor koji krši naša prava. Borićemo se svakog dana demokratski i dostojanstveno sve dok ne dobijemo bitku", poručila je okupljenima 18-godišnja Klementina Markovska iz Tetova. 

Protestu se pridružila i navijačka grupa "Komite", koja je ispred zgrade parlamenta došla organizovano sa zapaljenim bakljama. 

Protest je započeo molitvom i makedonskom himnom, a kao i predhodnih dana i večerašnje okupljanje odvija se uz patriotske pjesme, transparetne i vijorenje makedonskih zastava. 

Ispred Sobranja je primjetno pojačano policijsko prisustvo. 

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje. 

Prema tom dogovoru bivša jugoslovenska republika će postati Republika Sjeverna Makedonija. 

Makedonsko Sobranje sredinom sedmice ratifikovalo je sporazum i o tome obavijestilo Grčku, koja će u ponedjeljak izvjestiti EU i NATO o uklonjenim preprekama koje su stajale na putu evroatlanskih integracija Makedonije. 

Za konačnu primjenu sporazuma neohodan je referendum i promjena Ustava. 

Mediji javljaju da će vlada u Skoplju do 20. jula raspisati referendum na kome građani treba da se izjasne da li žele promjenu sadašnjeg imena u Republiku Severnu Makedoniju. 

Referendum bi trebalo da bude održan 9. ili 16. septembra. 

Makedonija se nada da će naredne sedmice dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a 11. jula poziv za članstvo u NATO. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.