9.7.2018. 15:10
1
Skupljao novac za bolest koju nema, pa pobjegao iz države
Skupljao novac za bolest koju nema, pa pobjegao iz države

Naime, on je tvrdio kako je leukemiju dobio kao posljedicu liječenja karcinoma testisa, a zadnjih šest mjeseci skupljao je novac kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku. Novac je skupljao humanitarnim akcijama od običnih ljudi kojima je govorio da je bolestan. Predstavljao se kao teško bolestan otac malodobnog djeteta, prenosi Index hr.

No operacija za koju tvrdi da se izvodi samo u tri zemlje – Americi, Njemačkoj i Turskoj – izvodi se i u Hrvatskoj, nikada nije bio pacijent doktorice koju navodi kao svoju, a dokumente koji bi potvrdili njegovu bolest ne može pronaći i pokazati ekipi Provjerenog koja je napravila priču o njemu.

Tvrdio je kako mu brat nije podudaran donor pa je jedino što mu preostaje haploidentična transplantacija - ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran. Također, tvrdi kako se takva transplantacija izvodi samo u tri zemlje - Americi, Njemačkoj i Turskoj, koja je, kaže, jedna od jeftinijih, i stoji 150 hiljada eura. Takva se transplantacija u Hrvatskoj ne može napraviti, kaže, iz njemu nepoznatih razloga. No da to nije istina, potvrdila je dr. Nadira Duraković, hematologinja.

''Haploidentičnu transplantaciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program koji smo započeli još 2002. godine'', rekla je za Provjereno.

Nadalje, dokumentaciju koja bi potvrdila njegovu bolest Robert prilikom razgovora s novinarskom ekipom nije mogao naći, no tvrdi kako bi je njegova doktorica s hematologije na zagrebačkom Rebru, dr. Bašić Kinda, morala imati. No doktorica ima drugu priču.

''Ono što ja mogu reći je samo da gospodin Matalin nije moj pacijent'', kratko je odgovorila na upit Provjerenog, a od te akcije se ogradila i Zaklada Ana Rukavina, za koju je Robert tvrdio da je četiri mjeseca bio na njihovoj listi tražeći donora.

Na kraju se prestao javljati ekipi Provjerenog kojoj je tvrdio kako ima dokaze za svoju priču, a kako je sada na Facebooku objavio njegov brat, čini se kako je Robert pobjegao iz Hrvatske sa svojom djevojkom, prenosi Index hr.

"Pozdrav svim dobrim ljudima koji su sudjelovali u akciji za prikupljanje novaca za Roberta Matalina. Žao mi je kao i mojim roditeljima i cijeloj familiji što je i vas i nas iskoristio na takav način. Kao što i sami znate nažalost on je to zloupotrijebio i napravio veliku sramotu sebi i svojoj porodici pa vas kao njegov brat moram obavijestiti da mu ipak plan nije u potpunosti uspio. Uskok mu je blokirao račune tako da će novac prikupljen vašom mukom državne institucije nadam se prebaciti u prave ruke onih kojima je to prijeko potrebno.

Žao mi je što vam više ne mogu reći jer ni sam ne znam u kojem je pravcu otišao sa svojom curom Doris. Nagađa se ali još ne zna za sigurno. Bit će pokrenuta istraga ako već nije pa će se ubrzo saznati kamo su otišli i što se dešava. Znam da vam to puno ne znači što se ja ispričavam. Svima nam je teško, a vama još više. Ali evo bar da znate da se nije dugo koristio vašim teškom mukom zarađenim novcem. A njemu i njegovoj djevojci (ako ne dokažu suprotno) od ovoga što smo vidjeli i vi i mi u emisiji Provjereno neka sude nadležna tijela i dragi Bog. Evo toliko od mene. Stvarno mi je žao, ali niti ja nemam više informacija", napisao je njegov brat Martin na Facebooku.

(Alen Avdić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.