26.7.2018. 16:45
0
Makedonija ustupa američkoj vojsci svoj vojni poligon
Makedonija će u periodu između 1. i 20. avgusta ustupiti vojni poligon Krivolak pripadnicima američke vojske u Evropi, u okviru strateškog partnerstva.
Kako javlja MIA, vojne vježbe će na ovom poligonu izvoditi 120 pripadnika američke vojske, a trening ima za cilj da dokaže spremnost makedonske vojske (ARM) da bude domaćin velikim vojnim treninzima, i da kapacitet Krivolaka služi kao vojni poligon u regionu, prenosi CDM.

Predstavnici američke vojske naveli su da taj trening neće samo ojačati saradnju između vojski ove dvije zemlje, već i pružiti priliku za povećanje kapaciteta Krivolaka i njegovog razvoja u skladu sa NATO standardima.

Oni su, navodi agencija, istakli da je poligon Krivolak “nebrušeni dijamant” koji zahtijeva modernizaciju i infrastrukturu.

Obuka kojom će upravljati Komanda američke vojske u Evropi, obuhvata upotrebu oružja malog kalibra, protivtenkovskog vatrenog oružja i drugog pješadijskog vatrenog oružja, dok će piloti imati obuku sa helikopterima tipa Blek Houk.

Makedonska vojska će pratiti obuku i obezbjeđivati logističku podršku tom događaju, navodi agencija.

Lejla Trle
Makedonija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.