5.8.2018. 22:19
1
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao 303. sinjskoj alci
Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danas je u Sinju održana 303. sinjska alka, jedinstveno viteško natjecanje, a toj tradicijskoj alkarskoj svečanosti prisustvovao je i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.
Slavodobitnik završne utrke 303. sinjske alke je Josip Čačija, koji je u tri trke ostvario ukupno 8 punata.

Pobjednikom ga je proglasio alkarski vojvoda Boško Ramljak i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje je slavodobitnik pronio ulicama Sinja.

Za 303. alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, te je utrku pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni hrvatski državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici.

Alka se u historiji tek četiri puta trčala izvan Sinja - u Splitu u 19. stoljeću, a nakon toga u Beogradu, Zagrebu te Vukovaru prošle godine. Alkarske svečanosti traju tri dana - prvo se trči Bara pa Čoja, i na koncu, kao vrhunac, Alka, priopćeno je iz Ureda hrvatskga člana Predsjedništva BiH.

 
(FENA / Lejla Trle) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.