19.8.2018. 8:45
0
Marko Đurić kritikovao opoziciju zbog stava o Kosovu: Dali su vjetar u leđa onima čiji je stav da Srbija jedina treba da izgubi sve
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić rekao je da sadašnja generacija, zbog odgovornosti prema budućnosti srpskog naroda, nema prava da pitanje Kosova za rješavanje ostavlja nekom sljedećem pokoljenju, ni da se pravi da problem ne postoji.

"Sve dok Srbi i Albanci žive na istom prostoru sa suprotstavljenim interesima, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa. Srbija je spremna da za takvim istorijskim kompromisom traga", rekao je Đurić. 

On za beogradsku "Politiku" kaže da će Srbija i Srbi imati više teritorije, novca i prava ukoliko dođe do rješenja problema Kosova, ali da Srbija neće prihvatiti rješenje koje ne bi omogućilo kosovskim Srbima da im bude bolje nego danas. 

Ukoliko dođe do rješenja, kaže Đurić, ono će biti takvo da će samo popravljati sadašnji položaj Srba na Kosovu.

"Ovo nije problem samo dijela naše populacije ili političke elite, ovo je pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja", naveo je Đurić. 

Na pitanje kakav bi bio status Srba južno od Ibra, ukoliko sjever na osnovu rješenja pripadne Srbiji, Đurić je rekao da bi Srbi imali više nego danas, a ukoliko do dogovora ne dođe, on najavljuje više pomoći za srpske enklave - za zdravstvo, školstvo, ekonomski razvoj, politička prava, ali i sve druge oblasti života od kojih zavisi budućnost srpskog naroda sjeverno i južno od Ibra. 

Đurić je dodao da kompromisno rješenje za koje se Srbija zalaže treba da bude sveobuhvatno i da ništa ne ostavi nedorečeno. 

Govoreći o razgraničenju, Đurić kaže da iako se sva opozicija digla na noge protiv takvog prijedloga, nije vidjeo nijedan argument kojim se može pobiti zdravorazumska teza da je bolje imati nešto, nego nemati ništa. 

"Jedino što su uspjeli da učine tim štetočinskim nastupima jeste to da su dali vjetar u leđa onima u inostranstvu čiji je stav da Srbija jedina treba da izgubi sve i koji smatraju da je srpsko nacionalno pitanje irelevantno", smatra Đurić. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.