27.8.2018. 22:00
1
U biblioteci u Zadru slika samoubistva Praljka
Slika koja prikazuje samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka nedavno je osvanula u gradskoj biblioteci Zadar.

Slika je postavljena u okviru izložbe umjetničkih djela “St. David” autorke Sonje Butić Davidov, a eksponat je u rekordnom roku privukao ogromnu pažnju javnosti.

Sliku na kojoj Praljak pije otrov umjetnica je naslikala dva dana nakon šokantnog samoubistva u haškoj sudnici.

Djelo je, navodi se u tekstu “i estetski zanimljivo”. Autorka nije propustila detalj laptopa Lenovo ispred Praljka, ali je ime proizvođača, iz nekog razloga napisano sa dva “n” – Lennovo, prenosi CDM.

U desnom uglu iz hrvatskog grba, obavijenog krilima, izvire humanolika figura nalik na anđela, sa neidentifikovanom pokrivalicom na glavi koja, pretpostavlja se, pripada narodnoj nošnji.

Sonja Butić Davidov slikarstvom je amaterski počela da se bavi prije nekoliko godina, koristeći se tehnikom ulja na platnu. Njena djela uglavnom obiluju vjerskim motivima, portretima i pejzažima.

Lejla Trle 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.