20.9.2018. 22:00
0
Plenković: Hrvatski model islama je uzor za Evropsku uniju
Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je danas o sastanku šefova Evropske unije u Salcburgu, gdje je Hrvatska zemljama članicama predstavila svoj model odnosa sa lokalnom Islamskom zajednicom kao uzoran

Kao važnu temu sa sastanka šefova država EU u Salcburgu, on je istakao migracije i značaj istočnomediteranske, zapadnobalkanske migrantske rute, na kojoj, kako je rekao, Hrvatska angažmanom oko 6.500 pripadnika policije na dnevnoj bazi štiti granice od nezakonitih migracija.

Plenković je istakao odličnu saradnju po pitanju migracija sa susjednim državama i Frontexom, te kazao kako je dobro primljena informacija o avionu koji nadzire migrantska kretanja i koji na kontrolne letove polijeće iz Zadra tokom protekla dva mjeseca.

Istakao je da podaci koje prikuplja taj avion služe Frontexu, ali i Hrvatskoj, kako bi pravilno nadzirali migracijska kretanja.

Sprječavanje radikalizacije

Hrvatski premijer je rekao da je tema na sastanku u Salcburgu bilo i sprječavanje radikalizacije.

“Mislim da je sa te strane hrvatski model saradnje na temelju 102 godine tradicije institucionalizovanog islama u Hrvatskoj jedan od modela kako možemo pomoći, pa i kada je riječ o prihvatnim centrima mladih ljudi, koji su došli iz drugih krajeva svijeta”, poručio je Plenković na sjednici Vlade Hrvatske u Zagrebu, prenosi CDM.

On je saradnju Vlade sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj ocijenio kao dobru, poručivši da treba nastaviti da njegovanjem postojećeg dijaloga koji je ostvaren sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.