17.10.2018. 20:30
0
Sve manji izgledi za dogovor o promjeni imena Makedonije
Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli da postignu bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama u skladu s Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 izaslanika.

Međutim, iz opozicione VMRO-DPMNE najavili su da napuštaju raspravu jer smatraju da ona postaje besmislena s obzirom na to da je i neuspjeli referendum pokazao da su građani protiv promjene imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija, prenosi Tanjug.

Lider makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski danas je američkom zvaničniku Wess Mitchellu poručio da opozicija ostaje pri stavu  da je za njih sporazum s Grčkom neprihvatljiv.

Mitchellu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nje odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije premijera Zaeva, oštro je pak reagirala na takav odgovor Mickoskoga.

U priopćenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta "sramota za Makedoniju", te kako je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

Iz te vladajuće stranke su poručili također da će raspisati vanredne parlamentarne izbore, "ako (opozicija) nastavi blokirati budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana".

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias koji je danas  podnio ostavku zbog neslaganja s ministrom odbrane oko provođenja sporazuma Atene i Skoplja o novom imenu za makedonsku državu.

Premijer Aleksis Cipras prihvatio je Kotziasovu ostavku i poručio da će on preuzeti dužnost šefa diplomatije kako bi osigurao uspješnu primjenu sporazuma iz Prespe.

Kotziasova ostavka uslijedila  je nakon sastanka vlade i rasprave s ministrom odbrane Panosom Kammenosom zbog sporazuma Atene i Skoplja. Kammenos je lider manje članice vladajuće koalicije koja se protivi sporazumu sa Skopljem i prijeti da će napustiti koaliciju ako sporazum dođe u parlament na ratifikaciju.

 (FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.