20.11.2018. 19:30
0
Todorić uplatio milion eura kaucije za puštanje na slobodu
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić uplatio je milion eura kaucije kao uslov za puštanje na slobodu iz istražnog zatvora u kojem se nalazi zbog afere Agrokor, javljaju hrvatski portali.

Zagrebački Županijski sud čeka potvrdu o toj uplati.

Iako je njegova odbrana u početku govorila da osnivač Agrokora nema toliko novca u gotovini, očito je da su u samo nekoliko dana prikupili novac.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije poslije godinu dana od kada je pobjegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Kako prenosi CDM, prvoosumnjičeni je Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partners preko firme Neksus ulaganja dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima, prenosi CDM.

Todoriću je blokirano 64,4 miliona eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.