30.11.2018. 19:15
1
Dijelovi organa bivšeg predsjednika Srbije ostali u Holandiji: Milošević sahranjen bez mozga
Tijelo bivšeg predsjednika Srbije i ratnog zločinca Slobodana Miloševića, nakon smrti 11. marta 2006. godine u holandskom zatvoru u Sheveningenu, prebačeno je u Srbiju, ali bez mozga.

Ovaj organ je, prema navodima Christiana Chartiera, u to vrijeme portparola Tribunala u Hagu, izvađen, a Milošević je sahranjen bez njega. 

"Sjećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo poslije, da li je mozak vraćen porodici cijeli ili u delovima, ili je ostao na Institutu, ili je uništen", rekao je Chartije za BBC, prenosi "Kurir". 

Jedan od mogućih razloga za to, kako se špekuliralo u krugovima bliskih bivšem haškom osuđeniku, jeste prikrivanje tragova koji bi ukazali na prisustvo nekih supstanci koje su bile kobne po njegov život. 
Naročito jer se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, a njihovi tragovi ostaju samo u moždanom tkivu. 

Patolog dr, Zoran Stanković objasnio je za "Kurir" da se prilikom smrti u zatvorskim okolnostima, tokom obdukcije, često uzimaju i čuvaju dijelovi organa i tkiva.

"Moguće da je dio mozga uzet za hemijske i toksikološke analize. U te svrhe uzimaju se ljudske tečnosti: krv, urin i želučani sadržaj. Zatim, dijelovi organa kao što su mozak, pluća, srca, jetra sa neotvorenom žučnom kesom, dio bubrega, slezene, mokraćne bešike, tankog i debelog crijeva, a onda se radi kontrolna toksikologija. Moguće je da su neki dijelovi uzeti i iz njegovog tijela i da nisu vraćeni nazad. Oni se čuvaju od šest mjeseci do godinu dana", kaže Stanković.

 Riječ je o malim dijelovima, znatno manjim nego što je bilo ranije, jer su aparati sa kojima se sada radi izuzetno precizni. 

"Uzima se oko 100 grama organa, to je dovoljno da se uradi hemijska toksikološka analiza", rekao je profesor Stanković.

Toma Fila, advokat, s druge strane, potpuno odbacuje mogućnost da je Miloševićev mozak ostao na Forenzičkom institutu u Holandiji.

 
"To su gluposti. U Beogradu je također urađena obdukcija i nema osnova da je to tačno. Poslati čovjeka bez mozga, pa zar bi se u ozbiljnoj državi to desilo da leš bivšeg predsjednika stigne bez glave ili mozga i da to tako prođe", kazao je Fila.



(Lejla Trle)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.