7.12.2018. 19:45
0
Ko je za, a ko protiv kosovske vojske?
Prištinska "Gazeta ekspres" objavila je stavove ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, iznesene na sastanku 4. i 5. decembra u Briselu.

Kosovo ima pravo na vojsku

"Ekspres" ističe američki stav da SAD, kao najveći "akcionar" NATO-a i zemlja koja najviše izdvaja za ovu najmoćniju vojnu organizaciju na svijetu, ne spominju da su Prištini neophodne ustavne promjene da bi Sigurnosne snage Kosova (KBS) transformirala u vojsku.  

Amerikanci, navodi se, smatraju da je cijeloj proceduri neophodna transparentnost.

- Kosovo ima pravo da ima vojsku. Podržavamo formiranje vojske na postepen, transparentan način i s ograničenim teritorijalnim mandatom - navodi se u spomenutom dokumentu i dodaje da "SAD pažljivo prate povećani ruski utjecaj u regionu".

Politički lideri u Prištini poručuju da će odluka biti donesena 14. decembra, uprkos upozorenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je nakon tog ministarskog sastanka upozorio da sada nije vrijeme za takvu odluku, te da bi Kosovo moglo imati ozbiljnih posljedica ukoliko postupi drugačije.

Insistiranje Prištine na tome da će odluka o transformaciji, ipak, biti donesena izazvala je, navodi "Ekspres", veliku debatu na najvišim nivoima Alijanse i Evropske unije.

Ocjenjuje se da je "generalno vrlo mali broj zemalja članica NATO-a koje se protive tome da Kosovo dobije vojsku, a među njima su, prije svega, navodi se, one zemlje koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, poput Španije i Slovačke.

Navodi se da je broj država koje se protive transformaciji vojske po zakonu, odnosno onih koje smatraju da su za to neophodne ustavne promjene, gotovo jednak onima koje podržavaju takav način formiranja vojske.

Stoltenberg je na završnoj konferenciji za novinare rekao da Vijeće NATO-a smatra da sada nije trenutak za transformaciju KBS-a, te da je zabrinut zbog povećanih tenzija, kao i da vojska Kosova mora biti formirana u skladu s principima NATO-a.

Njemački stav glasi da Kosovo ima pravo da ima vojsku, ali da pri tome mora biti poštovan ustav, prenosi "Ekspres".

- Mi ne dovodimo u pitanje kosovsko pravo da ima svoju vojsku. Vojska mora biti inkluzivna, sa srpskom manjinom, formirana u koordinaciji sa saveznicima i u skladu sa ustavom - kazali su zvaničnici. 

Stav Turske, koju, navodi "Ekspres", Priština doživljava kao prijatelja, jeste da Kosovo ne bi trebalo da žuri s odlukom o transformaciji KBS-a u vojsku, te da također mora poštovati proceduru.  

Zabrinutost zbog transformacije 
Federika Mogerini (Federica Mogherini) je na ovom sastanku ponovila da se suprotstavlja povećanju poreznih taksi za 100 posto, koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, a usprotivila se i transformaciji KBS-a.  

Rumunija je među zemljama koje su izrazile zabrinutost zbog transformacije kosovske vojske.

- Zabrinuti smo brzom transformacijom. NATO bi trebao tražiti angažiranje i reakciju KFOR-a u slučajevima kada se jedinice KBS-a angažiraju na sjeveru koje većinom naseljavaju Srbi - rekao je rumunski šef diplomatije.

Grčka, kao država članica NATO-a koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, također je zabrinuta zbog odluke Prištine da formira vojsku.

Španija je saglasna sa stavom Grčke i, kako je rekao njen predstavnik, smatra da, ako Priština formira vojsku, treba ukinuti pomoć koja se daje Sigurnosnim snagama Kosova.

Što se zemalja regiona tiče, navodi "Ekspres", one uglavnom podržavaju transformaciju KBS-a u vojsku. U tome su, kažu, najjasnije Crna Gora i Hrvatska.

Navodi se da predstavnici ove dvije zemlje nisu spominjali potrebu poštovanja ustava, već su "jednostavno rekli da Kosovo ima pravo da ima svoju vojsku".

Za to da Kosovo ima vojsku je i Slovenija, s tim da ta zemlja smatra da je pritom neophodno poštovati Ustav.

Dodaje se da skandinavske zemlje nisu izrazile stav o određenim pitanjima, osim što su konstatirali da "situaciju između dvije države ne treba provocirati", prenosi Avaz.ba.

Francuska, navodi "Ekspres", priznaje "legitimno pravo Kosova da ima vojsku, ali da s tim u vezi ne treba poduzimati hitne akcije.

Velika Britanija, za koju "Ekspres" navodi da je supersila, priznaje pravo Kosova da formira vojsku i da pritom nije u obavezi da poštuje Ustav.

Slovačka se, međutim, ozbiljno protivi formiranju kosovske vojske, piše "Ekspres".

- Transformacija je zabrinjavajuća, opasnija od promjene granica. Trebalo bi da cijenimo reakciju u slučaju eventualnih operacija KBS-a na sjeveru - stav je Slovačke.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.