10.12.2018. 14:52
0
Beba u Sloveniji umrla od izgladnjivanja, roditeljima veganima uslovna kazna
Roditelji vegani čija je beba preminula sa deset mjeseci od izgladnjivanja neće ići u zatvor, odlučio je slovenački sud.

Slovenački sud osudio je roditelje na uslovnu zatvorsku kaznu od dvije godine, a odslužiće je društveno korisnim radom nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivicu za zanemarivanje djeteta, prenio je hrvatski portal Indeks.

Beba je preminula 2011. godine u ljubljanskoj bolnici zbog neliječene upale pluća i akutne neuhranjenosti.

Dijete je u bolnicu primljeno sa samo 3.600 grama težine, a tragičan slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti i socijalnih službi jer su roditelji ranije odbijali da se djeca vode kod ljekara i da ih liječi.

Optužnica protiv njih podnijeta je 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najprije zbog neuhranjenosti djeteta, a zatim i zato što dijete u izrazito lošem zdravstvenom stanju nisu odveli kod ljekara, prenosi CDM. 

Roditelji su inače fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći i imaju još petoro djece.

Tokom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova djeca imala brojne zdravstvene teškoće, jer im nisu osigurali uravnoteženu ishranu potrebnu za normalan razvoj.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.