11.12.2018. 22:10
0
Brammertz: Skoro da nema saradnje na predmetima ratnih zločina bivših država Jugoslavije
Tužilac Serge Brammertz danas se u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Obraćanje je započeo iznošenjem najnovije informacije u vezi s predmetima proslijeđenim s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima Karadžić i Mladić i ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović.

Tužilac Brammertz je ponovo obavijestio VS UN o kontinuiranoj  glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše  Jugoslavije, i tome da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine.

- Pozitivni koraci se potkopavaju neodgovornim komentarima drugih zvaničnika kojima se poriče ono što je ustanovljeno van razumne sumnje od strane međunarodnih sudova, kao i  prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja.

Na kraju, tužilac je pomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije. Tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, tužilac se sastao s predstavnicima porodica nestalih osoba.

- Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama”. U tom pogledu, na nedavnom samitu u Londonu, koji je  organizovalo Ujedinjeno kraljevstvo, sve vlade u regionu su se obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i saradnju, i spriječiti politizaciju tog pitanja.

Tužilac Brammertz  poručio je da je Tužilaštvo čvrsto usredsređeno na  završetak svojih preostalih funkcija na efikasan i djelotvoran način, uključujući i istragu i krivično gonjenje za vršenje pritiska na svjedoke i nepoštovanje suda.

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Theodor Meron, danas je 
predstavio VS UN svoj posljednji izveštaj u svojstvu predsjednika Mehanizma, i istakao najznačajnije događaje u radu 
Mehanizma. 

Predsjednik Meron je podsetio i na značajna dostignuća ogranka u Hagu, uključujući otvaranje novog Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i pozitivne indikacije dobijene i u Hrvatskoj i u Srbiji u vezi s osnivanjem informativnih centara u tim državama. 



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.