5.1.2019. 20:05
0
Nezadovoljni građani ponovo na ulicama Beograda: Ustaje Srbija i biće nas sve više
Peta po redu subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića, kako je ranije najavljeno u pozivu na društvenim mrežama.

- Ustaje Srbija i gradovi po Srbiji i biće nas sve više, poručio je Trifunović na početku večerašnjeg protesta.

Protest je počeo minutom šutnje preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu, javlja Danas.rs.

Zahtjevi protestanata su smjena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, pet minuta na RTS-u za proteste, oslobađanje medijskog prostora na RTS-u za opoziciju, pronalaženje počinioca i nalogodavca ubistva opozicionog političara iz Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića i naručioca napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.


Masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS-a, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu. Sljedeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10 hiljada ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje.

Naredni protesti svake subote, koje su samoinicijativno organizovali građani, održavaju se pod nazivom "1 od 5 miliona" kao i večerašnji, a iz vikenda u vikend, na ulicama Beograda je sve više nezadovoljnih građana.

Nezadovoljstvo počinje da se širi van Beograda pa se slični skupovi najavljuju i u drugim gradovima. Za večeras je najavljen protest i u Nišu i u Kragujevcu, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.