6.1.2019. 19:32
1
Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

On je novinarima na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV) u hotelu Šeraton rekao da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenijela je agencija Hina.

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću. „Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj“, rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

On je ocijenio da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti i da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj.

Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV-a istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu historiju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. vijeku. On je ocijenio da na te odnose direktno utiče i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda.

"I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Njemačke nije dogodilo preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”, naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je ukazao i da njerešavanje pitanja nestalih osoba znatno usporava proces pomirenja i okretanje ka budućnosti.

"Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirenja, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim zato što smatram da je u hrvatskom društvu potrebno pomirenje, tolerancija, međusobno uvažavanje”, istakao je Plenković.

On je rekao i da Božić treba da bude osnova razumijevanja i uzajamnog poštovanja svih hrišćanskih vjernika u Hrvatskoj i uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“ svim pravoslavnim vjernicima poželio sretan i blagoslovljen Božić.

Predsjednik SNV-a i poslanik u Saboru Milorad Pupovac rekao je na prijemu da je neophodno učiniti sve da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i Bosne i Hercegovine i drugih susjednih država, izvedu „iz razdoblja loših odluka“.

„Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Tome ćemo biti posvećeni u ovoj godini. I mi poslanici i srpske institucije u Hrvatskoj“, istakao je Pupovac.

On je izrazio uvjerenje da će u Vladi Hrvatske i vladama susjednih država naići na ozbiljne i predane partnere. "Bit ćemo posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, historijskih tema. Ni jedna od njih i ništa od toga ne smijemo potcjenjivati ili s prezirom gledati ili bježati od njih. Niti one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, niti za one koje su vezane za Drugi svjetski rat i NDH, niti za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države”, dodao je predsjednik SNV-a.

Pupovac je kasnije u izjavi novinarima komentarisao stav premijera da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, rekavši da je važno da se hrvatski i srpski narod slože oko nekih istina vezanih za stradanja i žrtve u proteklom ratu, prenosi N1.

On je dodao da je istina univerzalna i da vrijedi za sve, iako se činjenice gledaju i razumiju različito, ali „put pomirenja je put dolaženja do istine na kojem svako treba doprinijeti koliko može, koliko zna i kolika mu je odgovornost“.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.