16.1.2019. 19:12
0
Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića u Beogradu: Šetat ćemo u tišini, jer hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio ''Smaknite ga''
U toku je protestna šetnja povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative 'Srbija, demokratija, pravda', Olivera Ivanovića s koje je zatraženo da se pronađu ubice i nalogodavci. Šetat ćemo u tišini, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio "smaknite ga", rekao je glumac Bane Trifunović. Građani nose na transparentu Ivanovićeve riječi "Nas je ipak više".

Na početku protestnog skupa, puštani su tonski zapisi sa izjavama Olivera Ivanovića.

Okupljenima se, zatim, obratio glumac Branislav Trifunović.

"Nisam problem ja kao ličnost, već što govorim istinu kao i eho te istine. Ako ne delujete, onda gledajte nasilje - u atmosferi straha se ne živi. Građani su zatrašeni i razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih, oduprite se, nas je ipak više". Ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa. Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao ni ko je izgovorio 'smaknite ga'. Samo smo dobili informacije ko nije. Poštovana porodico Ivanović, dragi građani i prijatelji, večeras ćemo šetati do Hrama u čast Olivera Ivanovića, čoveka koji je mislio svojom glavom i koji se do kraja života borio za mir i za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji", rekao je glumac Branislav Trifunović na početku skupa.

Zamolio je prisutne da stave u džepove pištaljke i da spuste transparente, jer kreću u memorijalnu šetnju.

"Šetaćemo u tišini, u čast Olivera Ivanovića, s porodicom Ivanović koja je sa nama. Mi smo svi sa Oliverom i sa njegovom porodicom. Idemo do Hrama. Šetaćemo, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio 'smaknite ga', ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića. Kada priđemo Slaviji, molim vas, upalite sveće i telefone uperite ka nebu da osvetlimo ono što je Oliver govorio dvadeset dana pre nego što su ga ubili, da pokažemo - nas je više. Idemo u šetnju za porodicu Olivera Ivanovića i za Olivera", naveo je.

Šetnja za Olivera Ivanovića krenula je od Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a ruta je - preko Terazija, Ulicom Kralja Milana, preko Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

U Hramu Svetog Save u Beogradu jutros je održan pomen Ivanoviću  kojem su, osim članova porodice, prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i veći broj građana. Ispred prostorija Građanske incijative 'Srbija, demokratija, pravda' u Kosovskoj Mitrovici gde je Ivanović ubijen, danas su zapalili svijeće i položili cvijeće članovi porodice, stranačke kolege, sugrađani i prijatelji.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative 'Srbija, demokratija, pravda', kazao je za N1 da se "političko sukobljavanje nastavlja i sa ubijenim Oliverom" i da je "vrlo aktuelno i sve žešće iz dana u dan".

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu obielejžilo je u spomen sobi 'Kosmetske žrtve' u Beogradu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, porodica žrtava, predstavnika Srpske desnice, ali bez članova Ivanovićeve porodice. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić je, međutim, uporno izbjegavao da odgovori na pitanje kako komentariše spot Srpske liste uoči lokalnih izbora na Kosovu, emitovan na televiziji 'Most', koju finansira država Srbija, a u kome se Ivanović naziva izdajnikom, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.